Čtvrtek, 28. března 2024

Senát bude projednávat ekologické i protikomunistické zákony

Senát bude projednávat ekologické i protikomunistické zákony

Senátoři mají rozhodovat o rozsahu informování veřejnosti o průmyslovém znečištění, zpřísnění pravidel pro přeshraniční převážení odpadů nebo o zajištění provozu letecké záchranné služby. Očekává se, že horní komora příslušné změny zákonů schválí. Schůze Senátu začne ve středu odpoledne.
Otazníky se vznáší nad osudem senátorského návrhu, podle něhož by měla být o výslovně zakázána nejen propagace nacismu, ale i komunismu. Podobný návrh sice Senát před dvěma lety podpořil, ale nenašel dostatek podpory ve sněmovně. Nyní to možná bude platit i pro horní komoru, v níž příslušnou novelu trestního zákona doporučil jen jeden ze tří výborů.
Senátoři naopak do schvalovacího procesu asi pustí novelu, která by přinesla zákonné uznání protikomunistického odboje. Měl by být rovnocenný prvnímu odboji za samostatnost Československa a druhému protifašistickému odboji. Aktivním účastníkům třetího odboje má přiznat postavení válečných veteránů.
Souhlas horní komory získá zákon o registru znečišťujících látek, který počítá s tím, že dosavadní rozsah informování veřejnosti o průmyslovém znečištění zůstane zachován a nesníží se jen na evropské minimum. Další "ekologická" norma má zpřísnit pravidla pro přeshraniční převážení odpadů, které budou muset být přesněji evidovány. Změny mají pomoci v ochraně proti černému obchodu s odpady, na což doplácel zejména sever Čech, kde vznikaly nelegální skládky německého odpadu.
Rozpory lze očekávat nad navrhovaným zajištěním provozu letecké záchranné služby. Vláda chce, aby ministerstvo zdravotnictví mělo ze zákona nařízeno smluvní a finanční zajištění této služby; mohly by ji tedy provozovat i soukromé firmy. Opoziční ČSSD proto chce, aby ji stát i nadále zajišťoval za pomoci policejních a armádních vrtulníků.
Spory mezi ochránci zvířat a nimrody možná budou při projednávání novely, která původně měla pouze zjednodušit postup při odebírání týraných zvířat jejich majitelům. Poslanci ale novelou navíc chtějí opět povolit kontaktní norování při výcviku loveckých psů; lišku by tak od nich už neměla ve cvičné noře oddělovat mřížka.
Senát má projednávat také řadu ekonomických předloh, například novelu zákona o ochraně spotřebitele, která má podle pravidel EU zakázat klamavé a agresivní obchodní praktiky. Ve zrychleném řízení by Senát mohl projednávat také vládní novelu zákona o spotřebních daních, pokud ji dnes sněmovna schválí. Norma má zamezit možným daňovým únikům při přimíchávání biolihu do benzinu.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů