Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlépe se žije pod Ještědem

Nejlépe se žije pod Ještědem
Pod sjezdovku dojedete tramvají. Do Prahy po dálnici za hodinu. A nabídka škol je skoro největší ze všech krajských měst.

V průzkumu HN, které město v Česku je nejlepší pro život, zvítězil Liberec. Podle odborníků, kteří se porovnáváním regionů živí, vyhrál právem. Ve stotisícovém městě pod Ještědem sice nejsou nejvyšší platy, ani tady nemají nejméně lidí bez práce. Ale vyvažuje to čistý vzduch a hory na dosah.

"Lidé začínají upřednostňovat čisté  životní   prostředí  , důležitý je kontakt s přírodou, což ale zatím nedokážou poskytnout všechna města," říká Vít Dočkal, který o regionální politice přednáší na Masarykově univerzitě v Brně.

Malý český Innsbruck

Průzkum HN se týkal měst nad 50 tisíc obyvatel a také všech krajských měst.

Základ tvořila "tvrdá" data ze statistik: například jaké jsou platy, jak přibývají byty, kolika let se lidé dožijí či jak vysoká je kriminalita.

Nejlépe po Liberci dopadl Hradec Králové. "V Hradci je cítit cílená péče o město. Liberec je takový malý český Innsbruck," potvrzuje sociolog Jiří Musil, který se dlouhodobě zabývá životem ve městech.

Na třetím místě skončila Praha. Vysokou kriminalitu a málo zeleně přebily nejvyšší platy a rekordní výstavba bytů a rodinných domů.

Liberec je přitom atraktivní pro bydlení nejen kvůli příjemnému okolí, ale daří se mu i ekonomicky. Například právě nyní se ve městě staví tři velká obchodní centra.

"Těší mě to. Je to odpověď na občasné vlny, které říkají, že Liberec je zaobchoďákované a zkorumpované město," prohlásil primátor Jiří Kittner, který je v čele města už devět let. Ale třeba nákupní centrum, které teď roste na Šaldově náměstí, muselo ustoupit parku. I přes protesty místních.

A to je druhá stránka: úspěšné město, jehož vedení je už ale roky v podezření z klientelismu. Velké zakázky od radnice tady totiž velmi často dostává místní stavební firma Syner. Její dva šéfové jsou nyní souzeni pro korupci.

Vesnice je v kurzu

Sociologové v posledních letech pozorují jasný trend: lidí ve městech pomalu ubývá, stěhují se totiž do vesnic. A to nejen v okolí těch největších měst.

"Důvody jsou zřejmé: levnější pozemky, příjemnější prostředí. A do okresního města do práce je to autem pár minut," vysvětluje sociolog Musil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů