Pátek, 19. dubna 2024

V Německu je Ekologická známka povinná i pro cizince

V Německu je Ekologická známka povinná i pro cizince
PRAHA (WR) - Pokud se chystáte do Německa, nezapomeňte si včas objednat Ekologickou známku. V zelených zónách některých měst je povinná i pro cizince. Bez ní je vjezd striktně zakázán a hrozí vysoká pokuta.

V rámci ochrany a zlepšování životního prostředí mohou německá města vytvářet takzvané "ekologické zóny", do nichž smějí vjíždět pouze vozidla vybavená příslušnou ekologickou známkou. První ekologické zóny vstoupily v platnost 1. ledna v městech Berlín, Kolín a Hannover.

"Získat známku lze obecně na úřadech pověřených registrací vozidel, na německých stanicích technické kontroly TÜV nebo DEKRA, na stanicích měření emisí," upřesňuje Besip na svém webu, kde je rovněž možno známku objednat online. Není nutno známku mít už při samotné cestě do Německa, je povinná pouze pro vjezd do zmíněných ekologických zón.

Zóny, kam je vjezd vozidlům bez příslušné známky pod hrozbou pokuty zakázán, musí být označeny dopravní značkou "Umwelt ZONE" (kód 270.1). Povinná doplňková značka s vyobrazením barvy známky a nápisem "frei" poté doplňuje, která vozidla s kterou ekologickou známkou smí do zóny vjet. Značka s kódem 270.2 ukončuje ekologickou zónu. Obrázky všech jsou připojeny v příloze číslo jedna.

"Vozidla bez ekologické známky nemohou do zelené zóny vjíždět, řidičům hrozí pokuta 40 eur a trestné body do karty řidiče. To platí i pokud vozidlo nevybavené ekologickou známkou jinak splňuje emisní limity pro vydání této známky. Vše výše uvedené platí pro úplně všechna vozidla, včetně vozidel registrovaných v zahraničí jako například auta, nákladní vozidla, autobusy, pro obchodníky i turisty. Z tohoto důvodu doporučujeme informovat i Vaše přátele, kteří hodlají cestovat do Německa a vjet do některé z postupně se rozšiřujících se ekologických zón," upozorňuje důrazně web Besipu.

Kdy a kde vstoupí letos ekologické zóny v Německu v platnost - současný plán (přehledná mapa je v příloze číslo dvě):
1. ledna: Berlin, Hannover, Köln (Kolín nad Rýnem);
1. března: Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen;
1. července: Bochum;
1. října: München (Mnichov).
Další města, u nichž zatím nebylo datum upřesněno: Augsburg, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Mühlacker, Pforzheim, Regensburg (Řezno), Reutlingen.

Pro další dva roky je plán následující:
1. ledna 2009: Nürnberg (Norimberk), Herrenberg;
1. ledna 2010: Freiburg (Breisgau). V roce 2010 dále výhledově (bez upřesnění data): Braunschweig, Darmstadt, Dresden (Drážďany), Heidelberg, Karlsruhe, Leipzig (Lipsko), Magdeburg, Neu-Ulm, Pleidelsheim, Ulm.
 
Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů