Pátek, 29. března 2024

Státy EU budou moci dát více peněz na ekologické projekty

Státy EU budou moci dát více peněz na ekologické projekty

Brusel - Členské státy Evropské unie budou moci v příštích letech dávat více peněz na projekty ochrany životního prostředí než dosud. Evropská komise totiž v rámci svého návrhu energeticko-klimatického balíčku přišla mimo jiné i se změnami pravidel státní podpory ekologických "zelených" projektů. Návrh na rozdíl od jiných částí balíčku začne platit ve chvíli, kdy vyjde v úředním věstníku unie, což by se mohlo stát už v únoru.

Nová pravidla se podle informací komise týkají podpory na včasné přizpůsobení se normám unie, na ekologické studie, pro dálkové vytápění, na nakládání s odpady a podpory v rámci systému obchodování s povolenkami na vypouštění emisí.

Jednou z hlavních změn je zvýšení podílu podpory u velkých podniků z 30 až 40 procent na polovinu až 60 procent. V případě malých podniků komise umožňuje nárůst podílu podpory ze současných 50 až 60 procent na 70 až 80 procent. Komise mimo jiné nově zavádí možnost podpořit projekty do výše sto procent nákladů na základě výběrového řízení.

Evropská unie si již v loňském roce dala tři základní závazky. Chce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů (biomasa, sluneční, větrná či vodní energie) na konečné spotřebě energie ze současných zhruba 8,5 procenta na 20 procent.

Cílem je zároveň snížení objemu emisí skleníkových plynů o pětinu do roku 2020, pokud se k němu přidají i státy mimo unii tak by to mělo být až o 30 procent. Do roku 2020 by měl rovněž dosáhnout podíl biopaliv na celkovém objemu pohonných hmot 10 procent. Celý balíček komise musí nyní schválit europoslanci a členské země EU.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů