Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mysli globálně – jednej lokálně! Ekocentrum zve na komponované odpoledne o lidech a přírodě.

Mysli globálně – jednej lokálně! Ekocentrum zve na komponované odpoledne o lidech a přírodě.
Chraštické ekocentrum pořádá 31. ledna v Kulturním domě v Milíně zábavně-vzdělávací akci pro širokou veřejnost. Motto „Mysli globálně – jednej lokálně!“ naznačuje o čem odpoledne bude – o tom, co může každý z nás udělat u sebe doma, aby přispěl ke globálnímu zlepšení životního prostředí.

Program je připraven od 15 až do 18:30 a je rozdělen do tří bloků. První blok se věnuje odpadovému hospodaření domácností. Pan Tomáš Hodek ze sdružení Ekodomov představí účastníkům možnosti, jak snížit množství placeného odpadu téměř o polovinu, zejména tedy jak kompostovat. Nejen pro ušetřené peníze, ale i proto, že tak získáme kvalitní půdu, které je dnes nedostatek. Kompostovat dnes můžeme velmi komfortně i v bytových domech, kompostování je celá věda, představíme ji tak, že bude bavit i děti.

O odpadech bude i druhá část odpoledne – milínské děti krátce představí závěry svého výzkumu, ve kterém zjišťovaly, kolik se v Milíně třídí odpadů. Jak výzkum probíhal a proč nejsou úplně spokojené, už prozradí samy. Díky jejich impulsu se můžeme zamyslet, jak by podobný výzkum dopadl v dalších obcích.

Poslední část odpoledne v kině se bude věnovat plodině, jejíž využívání přispívá životnímu prostředí hned z několika důvodů. Technické konopí, které představí ekoporadce Zelené pumpy, poskytuje obnovitelný zdroj potravin, látek, energie, léků a mnohého dalšího. Veřejnost bude mít možnost si ověřit, že i dobře chutná – součástí programu je ochutnávka konopných potravin. Konopné produkty bude možné na akci i zakoupit – zejména potraviny, oděvy, doplňky a kosmetiku. Přednášky a diskuse budou prokládány promítáním filmů.

Vstup na akci je zdarma, podrobnosti možno nalézt na www.zelenapumpa.cz.


Kontakt:
Mgr. Linda Klvaňová – vedoucí projektu, e-mail: info@zelenapumpa.cz, tel.: 774 432 075

Chraštické ekocentrum Zelená pumpa spojuje ekologickou osvětu odborné i široké veřejnosti s agro-ekologickým vzděláváním. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Díky tomu jsou všechny služby poskytovány zdarma.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů