Čtvrtek, 28. března 2024

Zdravá města získala další ocenění za svoji kvalitu

Zdravá města získala další ocenění za svoji kvalitu

Zdravá města si i v letoším roce převzala na Národní konferenci ke kvalitě ve veřejné správě významná ocenění za svůj postup v rámci zavádění metod kvality do práce městských a obecních úřadů. Projevila se tak dlouholetá práce těchto měst směrem ke kvalitnímu úřadu komunikujícímu s veřejností, která pod hlavičkou Světové zdravotní organizace probíhá v ČR od roku 1994. Zdravá města a regiony tvořily více než třetinu z celkem čtyř desítek oceněných úřadů.

Celkem čtrnáct ocenění si z rukou ministra vnitra Ivana Langera převzali zástupci Zdravých měst, obcí a regionů na včerejším slavnostním ceremoniálu v hotelu Imperial v Karlových Varech, kde se třídenní konference koná. V kategorii cen, které se udělují za systémový postup samospráv směrem ke kvalitě života a udržitelnému rozvoji na základě mezinárodních standardů s názvem místní Agenda 21, uspěla Zdravá města Chrudim, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Orlová, Prostějov a Zdravý mikroregion Drahanská vrchovina. Specifické ocenění získalo Zdravé město Uherské Hradiště za využití metod komunitního plánování sociálních služeb. Dalších šest členů Národní sítě Zdravých měst si převzalo cenu za zavádění metody kvality CAF (Společný hodnotící rámec), která pomocí sady devíti kritérií umožňuje sebehodnocení organizací a výsledků jejich práce směrem k zákazníkům – občanům. Za tento postup byla oceněna Zdravá města Brno, Karviná, Pelhřimov, Slaný, Strakonice a Tábor.

Dalšími želízky v ohni jsou např. Zdravý kraj Vysočina či Zdravé město Hlučín, které se ucházejí o Cenu za inovaci ve veřejné správě. Výsledky této kategorie budou známy dnes večer.

 „Tyto úspěšné postupy Zdravých měst představíme také na říjnové mezinárodní konferenci kvality ve veřejné správě EU v Paříži, kde se prezentují nejlepší řešení v této oblasti za jednotlivé členské země. Naše asociace má tu čest být jedním ze dvou reprezentantů České republiky a budeme zde jako dobrou praxi prezentovat informační systém DataPlán pro města, obce a regiony“, uvedl ředitel NSZM Petr Švec.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo v loňském roce již čtvrtý ročník soutěže o získání resortních cen za kvalitu v územní veřejné správě. Soutěží se o tři typy cen. Dvě jsou udělovány za rozvíjení kvality v územní veřejné správě, přičemž nižším stupněm (bronz) je cena „Organizace zvyšující kvalitu veřejné služby“ a vyšším stupněm (stříbro) je cena „Organizace dobré veřejné služby“. Třetí cena je udělena za inovaci v územní veřejné správě.

Více informací naleznete na: www.mvcr.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů