Čtvrtek, 18. dubna 2024

Češi věří ekologické politice Evropské unie

Češi věří ekologické politice Evropské unie

Naprostá většina Čechů důvěřuje politice ochrany životního prostředí Evropské unie. Vyplývá to z dnes zveřejněné národní zprávy standardního šetření Eurobarometru, které proběhlo na podzim loňského roku. Tři čtvrtiny (74 %) z 1106 dotázaných v České republice podporují, aby se o přístupu k ochraně životního prostředí rozhodovalo na evropské úrovni. To kontrastuje například s názorem Čechů na rozhodování o hospodářské politice (pro evropskou úroveň 44 %) či důchodech (30 %). „Lidé si uvědomují, že je důležité řešit globální otázky, jejichž význam daleko přesahuje naše hranice, na úrovni celé Unie,“ reagoval na zveřejněné výsledky ministr životního prostředí Martin Bursík.

Češi se v tom příliš neliší ani od svých spoluobčanů v dalších zemí EU-27. Průměrně důvěřuje ekologické politice Unie 73 % Evropanů. Podle 62 % českých respondentů hraje Evropská unie v ekologických otázkách pozitivní roli. Jako záporného hráče vidí v této oblasti EU pouze 12 % dotázaných. V celé Evropě je tento poměr poněkud skeptičtější, přesto ale vychází ve prospěch EU – 52:14. Největšími eurooptimisty jsou v oblasti životního prostředí Belgičané (68 % vidí roli EU v životním prostředí kladně), největšími euroskeptiky Portugalci (28 %). Prakticky stejný názor s Čechy sdílí Nizozemci, Finové, Poláci, Němci, Francouzi, Švédové a Slovinci.

„Lidé vnímají pozitivní vliv evropské legislativy na ochranu životního prostředí, ale i to, že je Unie největším tahounem ochrany životního prostředí a přírody ve světě,“ říká ministr Bursík. Průzkum ale zároveň ukázal, že klesá spokojenost obyvatel se stavem životního prostředí. Zatímco na jaře 2005 jej za dobrý označilo 77 % dotázaných Čechů, v aktuálním průzkumu pouze 52 %. „Ve výsledcích Eurobarometru se obráží skutečnost, že jsme pravděpodobně ve fázi, kdy jsme obecně skeptičtí vůči všemu,“ říká Ivan Gabal, ředitel společnosti Gabal Analysis & Consulting, který národní zprávu Eurobarometru dnes při jejím zveřejnění komentoval. Podle Martina Bursíka se v posunu hodnocení k horšímu projevily i další faktory. „Loňská Zpráva o životním prostředí, kterou jsme na podzim zveřejnili a medializovali, ukázala, že stagnuje kvalita ovzduší, zhoršuje se situace v místech s velkým automobilovým provozem a tam, kde lidé stále vytápějí uhlím, nedaří se uspokojivě zlepšovat nakládání s odpady,“ vypočítává ministr Bursík.

„Na situaci českého životního prostředí reagujeme. Prakticky hotová je novela zákona o odpadech, připravujeme nový zákon o ovzduší, k úspěšným žadatelům již putují evropské dotace na prvních 368 projektů z Operačního programu Životní prostředí,“ říká Martin Bursík. „Věřím, že pozitivní změny přijdou a lidé je zaregistrují nejen v dalším průzkumu, ale hlavně v kvalitě svého každodenního života,“ uzavírá ministr.

Další informace:

ec.europa.eu
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů