Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonsko, jeden z největších světových producentů skleníkových plynů, vytvořilo fond Partnerství pro chladnou Zemi s 10 miliardami dolarů. Prostředky jsou určeny rozvíjejícím se ekonomikám na opatření proti změnám klimatu bez rizika, že se zpomalí jejich hospodářský růst. Uvedl to v sobotu v Davosu japonský premiér Jasuo Fukuda. Program fondu je financován z veřejných i soukromých zdrojů. Osm miliard dolarů půjde přímo na snižování emisí a zbývající dvě miliardy jsou na granty, technickou asistenci a pomoc pro země, které chtějí vyrábět elektřinu čistěji. Japonsko také navrhuje, aby si svět dal za cíl zvýšit do roku 2020 energetickou účinnost o 30 procent. Během pěti let chce Japonsko investovat 30 miliard dolarů do ekologického výzkumu a energetiky.

Čínský státní výbor pro likvidaci přírodních pohrom a ministerstvo pro občanské záležitosti odstartovaly reakci nejvyšší úrovně na sněhovou pohromu v provinciích Guizhou a Guangxi.
Provincii Guzhou nedávno postihly nejvážnější sněhové srážky v posledních 50 letech. Doposud je postiženo 7 milionů 70 tisíc lidí, z nichž zemřeli tři. Současně bylo poškozeno 220 tisíc hektarů plodin. Přímá ekonomická škoda činí miliardu čínských juanů.
Mraz v autonomní oblasti Guangxi se nadále zhoršuje. Postiženo bylo 3 miliony 960 tisíc lidí, z nichž 182 tisíc muselo čelit neblahému vlivu porušení dopravy.

Francouzský ropný koncern Total se odvolal proti soudnímu rozhodnutí, podle nějž zanedbal špatný stav tankeru Erika, který v roce 1999 způsobil největší ropnou havárii Francie. Total ale dodal, že ať bude výsledek odvolání jakýkoli, nařízené odškodnění vyplatí. Učiní tak bezprostředně a platba bude kompletní a definitivní.
Soud nařídil Totalu a třem dalším obžalovaným zaplatit 192 milionů eur (téměř 5 miliard Kč) jako odškodnění 101 občanským subjektům. Jsou mezi nimi ekologické organizace, které zamořené území čistily, a francouzský stát. Vedle odškodnění dostal Total pokutu 375 000 eur.

Schůzka prezidenta Václava Klause s poslanci Strany zelených skončila veřejnou roztržkou. Šéf zelených Martin Bursík řekl, že si zelení jen potvrdili své obavy z Klausových kontroverzních názorů na životní prostředí. Klaus jeho hodnocení schůzky označil za neférové a zbabělé a odešel.

Čínská ministerstva občanských záležitostí a financí dnes naléhavě uvolnila 98 milionů jüanů jako pomoc oblastem postiženým přírodní pohromou pro provincie An Hui, Jiang Xi, Gui Zhou a Guang Xi, kterou v posledních dnech sužovala vážná sněhová pohroma.
Do dneška čínská ministerstva občanských záležitostí a financí již celkem uvolnila 126 milionů jüanů pro provincie Hu Nan, Hu Bei, Gui Zhou, Jiang Xi, An Hui a Guang Xi, aby tak pomohla řešit životní potíže obyvatel postižených sněhovými pohromami. Ministerstvo pro civilní záležitosti taky požádalo různá místa, aby včas informovala o situaci po pohromě a o práci na podporu postižených.
Podle statistik čínského ministerstva občanských záležitostí bylo postiženo do 28. ledna silným deštěm a přívaly sněhu celkem 14 provincií a měst včetně Chunan, Chupei, Guizhou, Shanxi a 77 milionů 860 tisíc lidí v Číně.

Slavonice budou i v letošním roce pracovat na protipovodňových opatřeních. Ta totiž stále nejsou v takové fázi, aby bylo město v případě velké vody zcela bez ohrožení. Největší starosti přitom městu dělá kaskáda rybníků, které jsou opravovány postupně již několik let.
Jak budou práce pokračovat objasnil slavonický starosta Luboš Kryzan: "Získali jsme dotaci 1,5 miliónu korun na opravu rybníka Protržený a chystáme i své zdroje do rozpočtu. V současnosti nám byl předložen projekt rybníka Silniční, který bychom také chtěli v letošním roce zapracovat do žádosti o granty. Byli bychom rádi, pokud by všechny rybníky ve vlastnictví města byly do roku 2009 ukončeny."
Zároveň by se mělo pokračovat v úpravách Slavonického potoka, který protéká prakticky centrem města a způsobil v minulosti celou řadu problémů. Ani poté však nebude vyhráno, jak dodal starosta Kryzan: "Kaskáda rybníků navazuje na vodoteč Slavonického potoka, který není v horní části města upraven. Úprava přítokových stran bude součástí protipovodňového projektu."

V Ostrově na Karlovarsku chtějí s pomocí peněz z programů na ochranu životního prostředí zateplit své tři základní a jednu uměleckou školu. Celkové náklady se totiž mohou vyšplhat až na 60 miliónů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů