Úterý, 23. dubna 2024

Klaus se rozlítil na zelené

Klaus se rozlítil na zelené
Měla to být jen zdvořilostní návštěva, která na prezidentské volbě nemůže nic změnit. Přesto hodina a půl, kterou strávil prezident Václav Klaus u šesti poslanců Strany zelených, nebyla ztrátou času pro nikoho.

Po včerejšku jsou zelení ještě více odhodláni volit svého favorita Jana Švejnara, zatímco Klaus je na nejmenší parlamentní stranu ještě víc nabroušen.

"Mluvíte nefér a zbaběle," obořil se Klaus po schůzce na předsedu zelených Martina Bursíka.

"Prezidentovi zbytečně vytekly nervy," opáčil zase Bursík.

Šťavnatá beseda

Schůzka zelených, kteří varují před globálním oteplováním, a Klause, který to pokládá za strašení, dávala tušit, že bude záživná.

"V této místnosti jsem byl jen jednou v životě. A to před pěti lety, když zde ještě sídlila Unie svobody," vtipkoval v úvodu Klaus, čímž zeleným připomněl, že zdědili prostory po malé a nyní již bezvýznamné straně.

Schůzka za zavřenými dveřmi se dle očekávání točila zejména kolem změn podnebí. Klaus si nechal od zelených vyjmenovat, jaké živočišné a rostlinné druhy na světě zmizely, a dodal, že za to nemůže člověk.

Další třecí plochy pak obě strany našly ve jmenování soudců, existenci neziskových organizací, ale například i v tom, zda má na Hradě vlát také vlajka Evropské unie.

Z idylky roztržka

Přesto hlavní aktéři schůzky předstupovali před novináře zpočátku s úsměvy.

"Bylo to zajímavé, oddémonizovali jsme vzájemný vztah," vzala si slovo šéfka poslaneckého klubu Kateřina Jacques.

Klaus přikyvoval: "Do jisté míry se to podařilo. Při vážné diskusi o otázkách týkajících se životního prostředí jsou naše pohledy určitě bližší, než když jsou v médiích vytrženy z kontextu."

Zdání idylky ale trvalo jen do chvíle, než se slova ujal Bursík.

"Ta debata potvrdila naše obavy," spustil vicepremiér.

Překvapený Klaus se chtěl ozvat, ale Bursík pokračoval. "Bohužel jsme se dozvěděli, že ochrana klimatu je tragickým omylem a že živočišných a rostlinných druhů na světě neubývá, ale naopak přibývá," dodal Bursík.

Roztržce nešlo zabránit

"Už jste, pane předsedo, mohli prokouknout, že jste (v polemice o globálním oteplování) vsadili na špatného koně, a doporučil bych vám z toho vycouvat," reagoval podrážděný Klaus. "Já jsem očekával, že řeknete, že ve většině věcí jsem vás uspokojil. K tomu jste se ale neodvážil a já to považuji za zbabělost," dodal prezident a opustil sněmovnu.

Šokovaní zelení

Zelení zůstali před dveřmi stát jako opaření.

"Vůbec jsem to jeho vyjádření nepochopil," podivoval se Bursík. Klausovi podle něj chtěli dát prostor k diskusi, ale nemohl prý čekat, že se k němu budou chovat "servilně".

Ke kritice Klause se po prezidentově odchodu přidala i Kateřina Jacques.

"Prezident není schopen nadnárodního přesahu. Vnímal jen, co se zlepšuje v Česku, a ne globální problémy," uvedla.

Kampaň před prezidentskou volbou má gradovat dnes: kandidáti Jan Švejnar a Václav Klaus se střetnou za účasti televizních kamer v duelu na půdě senátorů za sociální demokracii.

Klaus je kandidátem ODS, Švejnara nominovali senátoři ze čtyř frakcí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů