Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejpozději na jaře by měly lounské domácnosti obdržet leták městského úřadu, ve kterém budou upozorněny na možnosti třídění odpadu. Lounská radnice v uplynulém roce zdvojnásobila počet kontejnerových stání s nádobami na tříděný odpad, a to z padesáti na téměř sto deset.
Obyvatelé Loun sice odpad třídí, město se ale zároveň potýká se zvýšeným nepořádkem kolem kontejnerů. Leták bude proto obsahovat i informace, jak a koho mají lidé na nepořádek upozornit.

Zlín - Již brzy nebudou zbytky potravin nebo rozložitelný odpad z některých zlínských domácností končit v běžné popelnici. Od května do října budou totiž domy ve čtvrti Podvesná IV až Podvesná XVII zapojeny do pilotního projektu zaměřeného na sběr bioodpadu.

Značka Porsche je synonymem luxusu a slovo spotřeba bylo až donedávna snad i neslušné zmiňovat ve spojistosti s ní. To se ale mění. Porsche podle všeho chystá hybridní systém pro nové generace modelu Cayenne a model Panamera, nicméně to nestačí. Nové přísné limity Evropské unie vyžadují další snížení spotřeby a emisí, Porsche proto v Británii nabírá další inženýry, kteří mají pomoci s vývojem pokročilých systémů hybridních pohonů. Kromě toho snižuje hmotnost svých modelů a zavádí další vylepšení, která mají pomoci snížení spotřeby.

Evropská komise přijala návrh nařízení, jehož cílem je zpřehlednit údaje na etiketách potravin a přiblížit je potřebám spotřebitelů v EU. Na všech balených potravinách by se na přední straně obalu měly objevit důležité nutriční údaje. Předloha nařízení stanoví všeobecné požadavky na způsob zobrazení povinných údajů na etiketách a rozšíří současné požadavky na označování alergenů, které by se mělo týkat i nebalených potravin, včetně potravin prodávaných v restauracích a ostatních zařízeních hromadného stravování. Výrobnímu odvětví by měla prospět nová navržená pravidla tím, že tvoří přehlednější a soudržnější legislativní rámec pro označování potravin a zajišťují pro všechny hospodářské subjekty rovné podmínky.

Šest vítězných projektů ze čtyř členských zemí (Itálie, Rakousko, Maďarsko, Francie) dnes získalo ocenění Sustainable Energy Europe Awards (Evropská cena za udržitelnou energii). Slavnostní vyhlášení proběhlo v rámci druhého evropského Týdne energetické udržitelnost. Evropská komise chce povzbudit veřejnost k využívání obnovitelných energetických zdrojů a energeticky efektivních metod.

Používání vozu Lexus ministrem životního prostředí v době, kdy má tento úřad vypracovat návrh, podle kterého se mají kupovat na ministerstva ekologická auta, není střetem zájmů. Řekl to včera v Rádiu Impuls ministr Martin Bursík v reakci na zprávy bulvárního tisku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů