Pátek, 19. dubna 2024

Ceny i zisky dopravců rostou

Ceny i zisky dopravců rostou
Silniční doprava jen kvete. Dokládají to nejen rostoucí přepravní výkony, ale i vysoké příjmy firem z nákladní dopravy. Největší ze zhruba 11 tisícovek firem počítají tržby až v miliardách korun, příjmy jim vzrostly o desítky procent.

Může za to stále rostoucí poptávka, firmy tak už leckde mohou vnutit zákazníkům vyšší ceny. Požadavky na přepravu už dokonce naráží na limity počtu řidičů a kamionů. "Určitě to byl rok obratu. Hodně zákazníků už teď akceptuje růst našich nákladů. To dosud bylo téměř nepředstavitelné," říká Martin Felix, mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia.

Přitom dopravci měli z pohledu vydání těžký rok. Posilovala koruna, koncem roku výrazně zdražila nafta. A prvně firmy platily mýtné.

"Máme ale lepší situaci při vyjednávání se zákazníky," potvrzuje i Tomáš Faller, šéf představenstva největšího silničního přepravce v zemi - CS Cargo. Holding loni zvýšil obrat z 2,8 miliardy předběžným odhadem na 4,5 miliardy. A to nejen díky fúzi se společností Šmidberský a slovenským mGgal spedition. Nynějších 900 vozů už v nejbližších týdnech posílí dalších zhruba sto padesát nových.

Přepravci v Česku využívají zhruba přes 60 tisíc vozů. Přesná čísla o růstu silniční dopravy v loňském roce ještě ministerstvo dopravy nemá. O rostoucím provozu ale vypovídá například rostoucí spotřeba nafty, která loni dosáhla 4,9 miliardy litrů a vzrostla od roku 2000 o 75 procent. Boom silniční dopravy dokládá i první rok výběru mýtného. Stát počítal s výnosem 4,6 miliardy. Skutečnost byla skoro o miliardu vyšší.

Nezadržitelný růst silniční dopravy se tak stále více dostává do křížku s ekology. Blíží se boj o víkendový zákaz jízd kamionů. V Česku přitom chybí na dva tisíce míst, kde by mohli "tiráci" své vozy bezpečně odstavit.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů