Pátek, 29. března 2024

Ekodům z hlíny a slámy udivuje Jihoafričany

Ekodům z hlíny a slámy udivuje Jihoafričany
S nadsázkou lze říci, že Afrika je i na počátku 21. století kontinentem hliněných chýší. Možná se stane i světadílem hliněných domů.

Určitě by si to přál Simric Yarrow, 35letý muž, který před jedenácti lety vyměnil britský Norwich za jihoafrické Kapské město. Zde si pak před dvěma lety začal budovat dům, který se stal nejen místním turistickým lákadlem, ale píše se o něm již i ve světě.

Yarrow pro sebe, svou ženu a jejich dvě malé dcery buduje dům, jehož základní stavební materiál je hlína. Přesněji směs, v níž hlína tvoří 20 procent a ostatních 80 procent písek, sláma a voda. Ty se pak "promíchají" šlapáním bosýma nohama. U kterého afrického etnika se Yarrow inspiroval?

Evropská tradice

Žádného. Yarrow oživil tradici z Evropy. Přesněji jeho rodné Británie. Dům staví technikou, která se zde používala před několika staletími, především za západě země (tzv. cob house).

"Nemohl jsem pochopit, že lidé nadále staví domy z cihel a cementu, když v Jižní Africe máme jiné zdroje a i klima je vhodné k tomu, abychom stavěli tímto způsobem. Je to mnohem levnější a ekologičtější," řekl Yarrow britskému deníku The Independent.

Inspirovat ostatní

Projekt činí zajímavým i to, že se nerozhodli stavět kdesi na jihoafrickém venkově (tam již na ekodomy narazíte), ale v předměstí Kapského města, jednoho z nejhezčích a "nejevropštějších" měst na africkém kontinentu. Hliněný dům staví mezi vilami v oblasti Muizenberg, pouze 200 metrů od moře.

"Když jsem uviděla ten pozemek, řekla jsem si: Proč ten dům nepostavit ve městě? S okolím sice nesplyne, ale přírodu navrátí do města a lidi si budou moci uvědomit, že existují jiné možnosti," řekla Yarrowova žena Carey místní agentuře West Cape News.

"Stavbou tohoto domu jsme chtěli dosáhnout toho, aby lidé vnímali hlínu jako něco elegantního," říká její manžel. Yarrow by si přál, aby se jeho dům stal modelem pro ostatní Jihoafričany.

Většina obyvatel Kapského města, ať již běloši či černoši, považují zatím za "skutečný dům" pouze ten, jenž byl postaven z cihel a malty, jejichž výroba je podle Yarrowa neekologická.

Ten zdůrazňuje, že jedny z nejhezčích koloniálních staveb v zemi, jež kdysi nechali postavit Afrikánci, potomci holandských přistěhovalců, jsou také z hlíny.

A rovněž to, že ve Svazijsku, malém státu sousedícím s Jižní Afrikou, posvětil stavbu hliněných domů i tamní král.

Pořídit si nemovitost v Kapském městě je navíc velmi drahé. Ke stavbě hliněného domu (Yarrow použil i dřevěné trámy a prkna a v malé míře přece jenom i cihly) lze využít běžně dostupný materiál. Písek si Yarrow přivezl z pláže.

Rozpočet, který se svou ženou na celkovou stavbu mají, je prý milion randů, což je v přepočtu asi dva a čtvrt milionu korun.

Zatím bez půjčky

Dům má mít několik ložnic, dva obýváky, kuchyň, dvě koupelny a garáž. Yarrow zde chce i ekologicky vyrábět elektřinu, aby ho netrápily pro Kapské město typické výpadky proudu a hodlá i opakovaně využívat znečištěnou vodu.

Proč se hliněné domy v Jižní Africe dosud příliš nestaví? Prvním problémem je podle Yarrowa byrokracie. Úřady je zatím nepovažují za standardní a banka na jejich stavbu odmítá dát půjčku.

To se ale možná začne měnit. Zájem o jeho projekt je tak velký, že před dům musel postavit ceduli, jež stavbu popisuje a každý měsíc zde pořádá semináře, kde zájemce učí, jak se hliněný dům buduje.

Dům, který staví britský rodák Simric Yarrow na předměstí Kapského Města, bude vybudován především ze směsi hlíny, písku a slámy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů