Pátek, 19. dubna 2024

Lásce k přírodě se učí již děti ve školkách

Lásce k přírodě se učí již děti ve školkách

Učitelky mateřských škol Jihomoravského kraje budou diskutovat v pátek 8. února od 9 do 15 hodin ve Křtinách na Blanensku o tom, jak učit děti lásce k přírodě, zvířatům či jak třídit odpad a šetřit energie.

Na konferenci Mrkvička se sejde na devadesát pedagožek, které budou hovořit o svých zkušenostech, vzájemně se inspirovat a čerpat znalosti z přednášek odborníků.
O projektech svých školek během dopoledne promluví tři učitelky. „Jarmila Malušková z boskovické mateřské školy Bílkova představí celoroční projekt o odpadech. Ivana Bláhová z Ostopovic povypráví o přírodní zahradě jejich školky a o roli pohádek v ekologické výchově“, uvedla organisátorka konference Kateřina Řeháková. O dlouhodobé práci na poli environmentální výchovy své školky promluví také Jana Albrechtová ze zařízení Pastelky v Brně, proslulé svou dlouhodobou aktivní prací v tomto oboru. Jejich mateřská škola například adoptovala zvíře v zoologické zahradě, úspěšně zde praktikují také hippoterapii.
O své bohaté zkušenosti se dále podělí ředitelka Svatojánské koleje Jana Fellnerová, která vyučuje budoucí pedagogy mateřských škol a dlouhodobě se věnuje předškolní environmentální výchově.
Odpoledne jsou na programu dílny: Miroslava Drobílková z Nadace Partnerství poskytne zájemcům praktické rady, jak získat finanční prostředky na obnovu školní zahrady; Jiří Nešpor z Lipky ukáže možnosti ekologického provozu školek, na kterém se mohou podílet i děti.
Malá regionální konference o ekologické výchově v mateřských školách Mrkvička proběhne letos již popáté a pořádá ji Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání, a to její odloučené pracoviště Lesní škola Jezírko.

Eva ŠINKOVSKÁ

http://regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů