Sobota, 20. dubna 2024

Rozpočtům vládne životní prostředí a silnice

Rozpočtům vládne životní prostředí a silnice

Převážně do životního prostředí a oprav komunikací chtějí v letošním roce investovat města na Liberecku. Vyplynulo to z průzkumu, který Deník udělal mezi jejich starosty.

Velké investice do oprav komunikací chystají například v Českém Dubu. Zhruba jeden a půl milionu korun použije město na rekonstrukci ulice Palackého a dalších komunikací.
„Je to investice, z které máme opravdu radost. Ulice totiž leží v centru města a zatím spíše připomíná hliněnou cestu bez osvětlení,“ řekl starosta Českého Dubu Jiří Miler.
„Kromě toho připravujeme také projekt dalšího odkanalizování města, projektovou dokumentaci na přestavbu kulturního domu a chtěli bychom v Českém Dubu konečně postavit také dětské hřiště,“ dodal starosta.
Strašákem městských rozpočtů jsou však nejčastěji komunikace. Na jejich opravy by totiž města potřebovala mnohem větší částky než nyní.
„Kdybychom  do komunikací dávali čtyři roky po sobě dvakrát tolik co teď, tak by to podle mne bylo v pořádku,“ potvrdil Jiří Miler.
Investice do oprav komunikací chystají také v Chrastavě. „V letošním roce zatížíme rozpočet především opravami komunikací a některých městských budov,“ poznamenal starosta Chrastavy Michael Canov.
V podobné situaci jsou také ve Frýdlantu. Kromě již tradičních oprav komunikací, na které chce frýdlantská radnice získat prostředky z Evropské unie, však potečou velké částky do několika významných rekonstrukcí.
„Chceme hlavně opravit historické centrum města, koupaliště a školu,“ vysvětlil starosta Frýdlantu  Dan Ramzer.
V Osečné naopak potečou největší částky z městského rozpočtu do životního prostředí. Zdejší městský úřad totiž chystá na letošní rok dva velké projekty.
„Plánujeme revitalizaci Jenišovského rybníku za pět a půl milionu korun. Připravujeme také projekt  příměstského lázeňského parku, který by měl vzniknout v rašeliništích mezi Osečnou a léčebnou Lázně Kundratice,“ doplnil starosta Osečné Jiří Hauzer.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů