Sobota, 20. dubna 2024

Podpis v Bukurešti?

Podpis v Bukurešti?
Američtí a čeští diplomaté se dohadují o radaru. Hotovo by mělo být ještě letos.

V Praze začalo další vyjednávání o americké radarové základně v Brdech. V závěru minulého týdne se diplomaté zabývali zapojením Česka do řízení stanice, výstavbou základny, otázkami ekologie a začleněním tohoto zařízení do Severoatlantické aliance. Koncem tohoto týdne budou v rozhovorech pokračovat - podle informací Ekonoma proberou znění úmluvy, která má radar právně ukotvit. O datu a místu podpisu dokumentu nebylo rozhodnuto. Diplomatické zdroje se domnívají, že vhodnou příležitostí by byl bukurešťský summit NATO na začátku dubna.
Americké ministerstvo obrany před časem uvedlo, že smlouvu o radaru bude možné uzavřít v příštích týdnech. Praha dala najevo, že jí jde o kvalitu dokumentů, ne o rychlost. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že s uzavřením rozhovorů nemá smysl čekat na výměnu v Bílém domě. V pondělí vláda schválila 1,25 miliardy korun na rozvoj brdského regionu.
V Česku musí smlouvu o umístění radaru projednat parlament, v zámoří závisí její plnění na uvolnění potřebných finančních prostředků. Podmínkou je uzavření smluv s Českou republikou a Polskem. Logickou uzávěrkou pro ukončení "radarových námluv" je rok 2008, protože první půlrok 2009 postaví Česko před nové úkoly v souvislosti s jeho předsednictví v radě EU.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů