Čtvrtek, 18. dubna 2024

Aut v Česku přibývá. Rychleji než dálnic

Aut v Česku přibývá. Rychleji než dálnic
Na sto Čechů připadá nyní 42 osobních automobilů. To je téměř tolik jako v Německu, kde sto obyvatel vlastní 49 osobních vozů.

Hustota automobilů na kilometr silnic je sice v Německu vyšší než v Česku, celkem 178 osobních aut v Německu oproti 77 autům v Česku. Přesto se v České republice tvoří častěji zácpy než v Německu.

"Je to tím, že Česko má méně dálnic. Dálnice totiž na sebe stahují většinu dopravy," uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

V Německu žije osmkrát víc lidí než v Česku. Němci mají ale desetkrát víc osobních aut než Češi - a přitom dvacetkrát delší dálniční síť. Konkrétně: na každý z 12 200 kilometrů německých dálnic připadá 3370 osobních aut, zatímco na každý ze sedmi set kilometrů českých dálnic připadá 6110 aut.

"Intenzita dopravy nezávisí jen na osobních automobilech. V Česku ji podstatně zahušťují nákladní vozidla, ať už registrovaná v zemi nebo cizí, projíždějící skrze republiku na východ i na západ," dodal Šípek.

Kam zmizelo 90 tisíc aut

K poslednímu prosinci loňského roku bylo v Česku registrováno celkem 6,8 milionu vozidel, o 316 tisíc víc než ke konci roku 2006. Za posledních dvanáct měsíců přibylo téměř 525 tisíc nových a ojetých vozidel. Zároveň bylo zhruba 98 tisíc aut zrušeno a ekologicky zlikvidováno a dvacet tisíc vozidel jejich majitelé převedli do zahraničí. Dalších 90 tisíc vozidel z evidence zmizelo. Týká se to hlavně osobních vozů. Z evidence jich bylo oficiálně vyřazeno 92 tisíc, ovšem dalších 82 tisíc kusů v evidenci chybí, aniž by kdo věděl, co se s nimi stalo.

"Vysvětluji si to tak, že buď jde o vozy dočasně vyřazené z provozu, nebo o auta v převodu. To znamená, že někdo je dal do bazaru a vůz nyní čeká na nového majitele a novou registraci," řekl Šípek. Připustil, že část těchto vozidel může být i odstavena někde mimo vrakoviště. Jejich majitelé se jich chtějí zbavit, ale neodhlásí je a výzvy k zaplacení povinného ručení ignorují.

Kolik je v zemi vozidel

Vedle 4,28 milionu osobních aut s průměrným stářím téměř 14 let bylo k loňskému poslednímu prosinci v zemi registrováno 422 520 lehkých užitkových automobilů. To je o 63 tisíc víc než před rokem. Více než polovinu z nich tvoří osobní vozy, které jsou přestavěné na "nákladní": výrobce nebo dealer oddělí zavazadlový prostor mřížkou a majitel si ve svém účetnictví může při pořízení takového vozu odečíst zaplacenou DPH.

Počet nákladních vozů do nosnosti 12 tun, tedy střední kategorie, se zvýšil jen nepatrně, o 188 vozidel na 103 482 aut. Firmy mnohem častěji nakupovaly těžší nákladní vozy a kamiony nad 12 tun. Za rok jich přibylo více než pět tisíc a nyní jich v Česku je 104 830.

Věk nákladních aut se výrazně liší podle kategorií. Malé užitkové vozy jsou staré v průměru 7,5 roku, kdežto těžké kamiony mají v průměru 13,3 roku a některé středně velké nákladní vozy dokonce pamatují budování socialismu, v průměru jsou staré 18,2 roku.

Počet autobusů se v zemi prakticky nezměnil. Přibylo jich 85 a nyní je v Česku registrováno 20 416 autobusů. Zatímco v roce 1997 bylo průměrné stáří autobusů 11,3 roku, loni se jejich věk zvýšil na průměrných 14,6 roku.

Vůbec nejstarší kategorií vozidel jsou motocykly, hlavně kvůli pionýrům a jawám, které nikdo neodhlásil, ač na nich nejezdí. Průměrné stáří více než 860 tisíc motocyklů v zemi je 32,5 roku. Během loňska přibylo více než 37 tisíc jednostopých strojů a oproti roku 2006 se věk motorek snížil o půl roku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů