Čtvrtek, 25. dubna 2024

ODS se mstí za volbu, stěžoval si Bursík

ODS se mstí za volbu, stěžoval si Bursík
Kvůli ekologii se včera do sebe pustili poslanci Strany zelených a ODS. Když v prvním hlasování neprošel návrh zákona "o předcházení ekologické újmě", nastal problém.

Zákon totiž nepodpořilo deset poslanců ODS. Předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík to vzápětí označil za vážné porušení koaličních dohod a ODS obvinil z toho, že přenáší spory z prezidentské volby do sněmovny.

"Jestli je to tak, že kvůli prezidentské volbě nedokáže ODS koaličně vládnout, tak pak je potřeba, aby to veřejně řekla. My se s tím smíříme a budeme fungovat dále," prohlásil. Podle něj občanští demokraté situaci nezvládají.

"My nemůžeme být ve vládě, kdyby ODS nehlasovala pro zákony, které jako vláda předkládáme. Já ale doufám, že to je jeden případ, a že to proberou," dodal Bursík. Návrh zákona o ekologické újmě nakonec napětí v koalici "přežil". Po prvním hlasování, v němž neuspěl, spolu jednali Bursík a premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Předseda ODS pak své poslance přesvědčoval, aby v opakovaném hlasování zvedli ruku pro normu.

"O přestávce jsem si to s nimi musel vyříkat. Apeloval jsem na ně, abychom k vládním návrhům, které procházejí po složitém vyjednávání, jako tato norma, přistupovali shovívavě a podpořili je," vysvětloval premiér. A jeho apel byl zjevně úspěšný - napodruhé už poslanci ODS návrh zákona podpořili. Předtím museli zpochybnit předchozí hlasování, v němž schválen nebyl.

V novele, okolo níž se dnešní spor točil, by původci znečištění měli platit za škody způsobené na životním prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů