Sobota, 20. dubna 2024

Princ Charles se Bruselu představil jako ekologický aktivista

Princ Charles se Bruselu představil jako ekologický aktivista
Za regulérní válku dnes označil britský princ Charles boj proti klimatickým změnám. V projevu k europoslancům na závěr dvoudenní návštěvy Bruselu sice pochválil Evropskou unii za snahu čelit nebezpečí změn klimatu, ale zároveň členské státy varoval, že budou muset udělat víc.

"Hodiny klimatických změn tikají. A tikají rychleji směrem k půlnoci. Zhruba dvě miliardy lidí na celém světě se budou v budoucnosti potýkat s nedostatkem vody," prohlásil.

Ocenil energetický a klimatický balíček, s nímž před časem přišla Evropská komise a který má pomoci naplnit závazky Evropské unie. Členské státy EU se totiž zavázaly, že do roku 2020 se podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie zvýší na 20 procent. O pětinu by se rovněž měly snížit emise skleníkových plynů a desetina pohonných hmot by měla připadat na biopaliva.

"Navzdory tomu, ale budete muset jít mnohem dále," vzkázal Charles představitelům unie, že současná opatření nemusí být dostatečná.

Urovnat vztahy

Podle stanice BBC se Charles na rozdíl od mnohých ekologů, kteří o tomto tématu pouze mluví, snaží šetřit životní prostředí a snižovat svoji "ekologickou stopu".

Na dovolenou se vydává ekologičtější jachtou a na nedávný summit o budoucích energiích v Abú Zabí dorazil dokonce jen v holografické podobě. Princ se nechtěl akce zúčastnit osobně, protože letecká přeprava jeho i s doprovodem by vytvořila odhadem asi 20 tun emisí oxidu uhličitého. V porovnání s tím zanechá hologram emisní stopu asi jako obyčejná žárovka.

Také ve středu dorazil do centra evropských institucí vlakem a nikoli letadlem.

Návštěva britského prince v Bruselu ale nemá jen ekologické pozadí. Po Charlesově návštěvě bude následovat i návštěva britského premiéra Gordona Browna, který se například v Evropské komisi neukázal od svého jmenování ministerským předsedou.

Zástupci unijních institucí navíc nelibě nesou, že Brown zmeškal slavnostní podpis Lisabonské smlouvy, která má nahradit odmítnutou euroústavu. Charlesova návštěva tak má pomoci urovnat vztahy mezi Londýnem a Bruselem a má připravit půdu pro nadcházející Brownovu návštěvu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů