Sobota, 20. dubna 2024

Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika poskytlo loni přes 800 konzultací

Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika poskytlo loni přes 800 konzultací

PRAHA – Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika pomáhalo po celý rok 2007 bránit právo na zdravé životní prostředí. Poskytlo přes osm set bezplatných konzultací jednotlivcům, sdružením i obcím. Zabývalo se 190 případy; v některých pomohlo lidem ve sporech s úřady či investory zvítězit. Podařilo se například zachránit desítky stromů před pokácením, potrestat firmu poškozující Čečelické jezero se vzácnou sladkovodní medúzkou či zastavit ukládání odpadů ve Vyskytné u Jihlavy. V Praze Centrum oponovalo výstavbě mrakodrapů na Pankrácké pláni, věnovalo se také ochraně oblastí Natura 2000 na dolním Labi a v okolí Dolní Lutyně na severní Moravě.

V roce 2007 pomohla Arnika založit šest nových občanských sdružení, řadě lidí zajistila také zastoupení v soudních procesech. Čtyři krajské pobočky Arniky poskytly za uplynulý rok 864 bezplatných konzultací především z oblasti ochrany vod, toxických látek v životním prostředí, bezpečnosti výrobků, kácení stromů, práva na informace a znečištění ovzduší. Centrum pro podporu občanů pomáhalo také s účastí ve správních řízeních.

„Zájem o naši pomoc je stále vysoký. Pro běžného občana jsou zákony složité a úředníci zpravidla s konkrétními problémy nepomohou,“ vysvětluje právník Lukáš Matějka. Podle něj je hlavním cílem Centra pro podporu občanů prosazovat právo na informace a zvyšovat počet lidí, kteří se podílejí na rozhodování. „Kvalita prostředí, v němž žijeme, bezprostředně závisí na míře, se kterou se veřejnost zapojuje do diskusí a rozhodovacích procesů. Ve srovnání s některými zeměmi západní Evropy máme stále co dohánět,“ řekl Matějka.

Vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský vysvětluje, že ani úroveň veřejné správy není dobrá. „Často se setkáváme s utajováním informací před občany, přestože to odporuje zákonu. Přístup informací je ale klíčovým předpokladem pro aktivní podíl na rozhodování.“ Centrum se proto začalo s několika úřady soudit, aby prosadilo zlepšení podmínek.

V roce 2007 došlo k zásadnímu posunu v kauzách, kterými se Arnika zabývá řadu let. Ministr životního prostředí například zařadil do evropské soustavy Natura 2000 dolní tok Labe, kde rejdaři plánují stavbu jezů. Podařilo se také docílit zákazu dalšího ukládání nebezpečných odpadů na skládce v Pozďátkách nebo zamezit rozšíření skládky v obci Vyskytná bez diskuse s veřejností. Dílčí zlepšení zaznamenali obyvatelé Jihlavy poté, co tamní podnik Kronospan instaloval nový filtr. Z ovzduší tak zmizel zápach a nepříjemná prašnost.

Arnika se podílela na připomínkování novel zákonů týkajících se životního prostředí. Podařilo se tak například smést ze stolu návrh novely stavebního zákona, který by umožnil rozrůstání sídelní kaše na okrajích měst, zástavbu volné krajiny a obcházení územních plánů.

Další informace o Centru pro podporu občanů lze najít na internetu: cepo.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů