Pátek, 29. března 2024

Operační program Životní prostředí je nedílnou součástí dotační politiky měst

Operační program Životní prostředí je nedílnou součástí dotační politiky měst
Na konferenci nazvané Správná cesta k evropským dotacím pro města a obce, kterou uspořádalo vydavatelství Economia, představil dotační programy a výsledky dosavadních práce také ředitel SFŽP, Petr Štěpánek.

V poslední přednášce před obědem slíbil účastníkům, že je nebude zahlcovat přehledem tabulek, které jsou pohodlně dostupné na internetu nebo v tištěné podobě, a bude se raději věnovat konkrétním novinkám v projektech. Jedním z hlavních bodů prezentace byla prioritní osa 1 Operačního programu životního prostředí, jejíž podíl na celkovém objemu finančních prostředků je 40 procent, tedy dvě miliardy EUR. Má sloužit k zlepšování vodohospodářské infrastruktury, slovy Petra Štěpánka „velmi populární kanalizace a čistírny odpadních vod". „V první výzvě jsme rozdělili více než 10 miliard korun. Vidíte, že nejvíce prostředků šlo do vodohospodářské infrastruktury a dále do projektů, které se týkaly realizace opatření zaměřených na úspory energie - zateplení veřejných budov," uvedl dále.

Na konci ledna byla ukončena 2. výzva, zaměřená na prioritní osu 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny. Z výsledků vyplynulo, že nejaktivnější v druhé výzvě byl kraj Vysočina, který tak předběhl i tradičně aktivní Jihomoravský kraj a všechny ostatní.

V těchto dnech probíhá přebírání žádostí od Agentury ochrany přírody a krajiny, která v rámci prioritní osy 6 pro SFŽP přijímá a hodnotí žádosti. „Projekty nyní kontrolujeme zejména po investiční stránce, doplňujeme hodnocení a budou předloženy na květnové jednání Řídícího výboru, spolu s projekty na zateplení škol v rámci prioritní osy 3 Udržitelné využívání zdrojů energie z dílčí 3. výzvy" pokračoval Petr Štěpánek.

Dalším podstatným bodem byla otázka vzdělávání poradců. SFŽP zavedl systém akreditovaného vzdělávání, aby zvýšit počet lidí, kteří budou umět psát projekty dobře. Žadatelé tak budou mít usnadněnou práci k evropským dotacím.

V závěru prezentace uvedl Petr Štěpánek směrem k představitelům obcí přítomných na konferenci, že statistika dokládá, že je velká šance získat prostředky na systémy nakládání s odpady.

Zdroj: www.opzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů