Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rozmíšky mezi zelenými se už přenesly i do vnitrostranických orgánů. Dramatický průběh mělo sobotní jednání dopravní sekce, kterou vede Petr Šlegr. Na jednání se překvapivě se dostavila předsedkyně poslaneckého klubu SZ Kateřina Jacques a spolu s Bursíkem se podle informací Novinek do šéfa sekce pustili. „Jacques mu například začala vytýkat, že jako náměstek jezdí ministerským autem a nechává si od řidiče otvírat dveře a dávat tašku do kufru,“ řekl Novinkám jeden z účastníků sobotní hádanice, který si nepřál být jmenován. Jednání sekce přitom trvalo neuvěřitelných osm hodin.

V areálu bývalého vepřína v Nalžovicích na Příbramsku včera začala likvidace 200 tun nebezpečných jedů. Opuštěná nelegální skládka, o níž se hovořilo jako o časované bombě, trápil obyvatele obce od prosince 2006, kdy byly chemikálie náhodou objeveny.

Na veletrhu CES 2008 společnost HP předložila závazek, že do roku 2010 sníží energetickou náročnost u svých řad desktopů a notebooků o 25 %. HP se již dlouho zaměřuje na vývoj produktů, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí, a jako první výrobce počítačů zaregistroval loni EPEAT Gold produkt. Systém EPEAT pomáhá spotřebitelům ohodnotit, porovnávat a vybírat stolní počítače, notebooky a monitory podle vlastností šetrných k životnímu prostředí; hodnotí a zařazuje elektronické produkty z hlediska enviromentálních vlastností do tří kategorií: bronzové, stříbrné a zlaté.

Francouzská strojírenská společnost Alstom představila v minulých dnech novou generaci vysokorychlostních vlaků, které mají být následovníkem vlaků TGV. Alstom doufá, že nové vlaky posílí jeho pozici na trhu s železničními dopravními prostředky a pomohou mu udržet si náskok před konkurenčními společnostmi Siemens a Bombardier. Prototyp nazvaný AGV bude mít komerční rychlost 360 km/h. Dosavadní modely měly rychlost o 40 km nižší. První vlaky AGV by měla získat soukromá italská železniční společnost Nuovo Trasporto Viaggiatori, která si objednala 25 vlaků za 650 mil. eur. Vysokorychlostní železnice se snaží přebrat zákazníky nízkonákladovým leteckým společnostem. Železnice hlavně upozorňují na menší zpoždění než u letadel a na ekologii. Elektrický vlak vypouští méně skleníkových plynů než letadla.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů