Čtvrtek, 28. března 2024

Nabídka technologií

Nabídka technologií

Technická silicifikace upravených dřevěných povrchů

Ref.: 07 DE DSBT 0JC7

Německá společnost vyvinula proces pro finální úpravy dřevěných povrchů, který je založen na syntetické silicifikaci. Povrch lze použít jak ve vnitřních, tak i venkovních prostorech. Výhodami jsou zvýšení tuhosti, odolnosti proti požáru a zvýšení odolnosti proti zamoření škůdci. Navíc má povrch příznivé optické vlastnosti. Společnost hledá partnera se zájmem o aplikaci této technologie pro své produkty a nové aplikace.


Extrémně citlivý senzor pro měření plynů v reálném čase v náročných prostředích

Ref.: 05 FI FITE 0BWA

Finská společnost vylepšila technologii foto-akustické spektroskopie (PAS). Řešení bylo již testováno a prototypy ukázaly limit detekce 0,2 ppb (parts per billion) koncentrace metanu použitím záření černého tělesa. Inovace tak nabízí nové možnosti pro oblast řídících a měřících systémů. Společnost hledá partnery pro využití současného know-how a pro rozvoj dalších aplikací.


Nový termální solární kolektor

Ref.: 08 BE WLGI 0JGV

Belgická společnost vyvinula nový solární kolektor pro střední teploty (80°C - 350°C). Tento solární kolektor je schopen shromažďovat nepřímé sluneční záření a umožňuje 2osé vyhledávání zdroje slunečního záření. I tímto je tato technologie přibližně o 15 % efektivnější, přičemž výrobní náklady jsou srovnatelné s konvenčními systémy. Společnost hledá partnery z oblasti solárních panelů pro další vývoj technologie a/nebo pro prodej licence.


Technologie výroby fotovoltaických článků založená na bázi samo-utváření

Ref.: 07 LT LTIC 0JBJ

Litevská společnost vyvinula unikátní technologii pro výrobu fotovoltaických článků založenou na bázi znalostí a využití tzv. samo-utvářecích procesů známých z oblasti mikroelektroniky. Zde se s úspěchem využívá kombinace modelovacích nástrojů a specializovaného software k dosažení efektu samo-utváření buněk fotovoltaických článků, což ve srovnání s klasickými rovinnými metodami vede k podstatné úspoře výrobních nákladů. Společnost hledá partnera se zájmem o zakoupení technologie a o obchodní spolupráci.

Protihluková bariéra pro silnice a železnice

Ref.: 07 AT ATBI 0IW9

Rakouská společnost vyvinula lehkou protihlukovou bariéru z hliníkových profilů pro silniční a železniční provoz (včetně vysokorychlostního provozu) s nadstandardními protihlukovými vlastnostmi. Výhodami jsou snížená hmotnost díky patentovanému designu, nulová odrazivost hluku, lehká konstrukce a jednoduchá a rychlá montáž. Společnost hledá partnery pro výrobu, montáž a distribuci se znalostmi v oboru konstrukce a instalace na stavbách s kontakty na společnosti v oboru silniční a železniční dopravy.

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci se skupinou transferu technologií Technologického centra AV ČR - projektu CIRC (Českého centra pro podporu inovací) jako zprostředkovatele transferu technologií z databáze mezinárodní sítě IRC (Innovation Relay Centre).

Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: 420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.circ.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů