Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Časovaná ekologická bomba... I tak nazývají odborníci na životní prostředí použité baterie odložené do běžného odpadu. Po několika letech se z nich totiž začnou uvolňovat nebezpečné látky - například nikl, kadmium nebo rtuť. Ideální je proto staré baterie ukládat zvlášť a recyklovat. Je to ale pracnější, než obyčejné vyhození staré baterie do koše.
Jedním z kroků, jak situaci zlepšit, je zvýšení počtu míst, kde je možné baterie odložit. V současnosti je takových míst čtrnáct, ještě před nedávnem jich ale bylo jenom šest. povinnost odebírat staré baterie mají ze zákona také velké obchodní domy a také v některých obchodech, které spotřební elektrotechniku prodávají. Nejúčinnější cestou, jak naučit obyvatele Žatce třídit baterie je ale podle zkušeností osvěta mezi dětmi i jejich rodiči.

Během 24. čínské vědecké exploatace na jižním pólu výzkumníci z čínského meteorologického institutu úspěšně založili pozorovací stanici původního stavu atmosféry u čínské stanice Zhongshan. Uvedla to dnes čínská agentura Nová Čína.
Jižní pól patří k oblastem, které jsou nejméně ovlivňovány činností člověka. Zde je nejideálnější oblast na výzkumu původního stavu atmosféry na světě. Čínská stanice Zhongshan se nachází na horách Larsemann východně od jižního pólu.
Podle informace bude nová stanice sledovat stav ozónu a monoxidu v této oblasti.

Zřejmě už dnes se začnou do Německa odvážet odpady dovezené do Sosnové na Českolipsku nelegálně německými firmami před dvěma a půl lety. V bývalém zemědělském podniku zůstává z původních 6500 tun odpadů asi 2800 tun plastů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí.

Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) jsou evropské politiky na zlepšování technologií používaných v automobilech a v oblasti pohonných hmot nedostačujícími nástroji pro snížení emisí skleníkových plynů v dopravě. Podle výroční zprávy EEA jsou opatření Evropské unie v dopravním sektoru nedostačující. Je nutné se zaměřit nejenom na samotný sektor dopravy, ale i na oblast, kde vzniká poptávka po jeho službách. Agentura uvádí, že počet cestujících neustále roste a nákladní doprava roste dokonce rychleji než ekonomika, což znamená, že klesá efektivita pohybu služeb a to i přes technologický pokrok.

Téměř dvojnásobek odpadkových košů by se měl do léta objevit v ulicích Znojma. V městské památkové rezervaci do konce dubna nahradí šedesátku nevyhovujících litinových košů nové. Budou černé a plechové a jejich počet stoupne na sto. Na ostatním území města bude umístěno 429 nových plastových košů tmavě zelené barvy. Dalších asi 300 přibude během několika měsíců. Celkový počet odpadkových košů se ze stávajících 489 zvýší na 829. Větší počet košů budou obyvatelé míjet například na ulicích 28. října, Palackého, Jarošově a Přímětické. Město brzy chystá i výměnu laviček. Jejich počet ještě není stanoven.

Ministerstvo si problematiku znečištěného ovzduší na Ostravsku a Karvinsku uvědomuje velmi silně. Otázkou je, jestli ji na stejnou váhu kladou i ostatní orgány státní správy. Problém Moravskoslezského kraje je v kombinaci extrémní koncentrace těžkého průmyslu a dalších zdrojů znečištění, včetně těch na polské straně. Také proto jsme oslovili polské administrativní orgány s žádostí o spolupráci. Situaci na severní Moravě a ve Slezsku zohledňujeme i v dotačních programech - například při možnosti zisku dotací na výměnu uhelného kotle za kotel na paliva z obnovitelných zdrojů. Hlavním nástrojem ke zlepšení imisní situace jsou integrovaná povolení udělovaná krajem. Ten by měl tuto kompetenci intenzivně využívat.
Má ale v rukou i další nástroje, byť často účinkující zprostředkovaně: tvorbu územního plánu či proces EIA posuzující vliv výstavby na životní prostředí.
O autorovi| Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí

Karlovarský kraj odmítl vyhlásit 38 hektarů většinou mokřadních luk ležících severozápadě od Tří Seker na Mariánskolázeňsku, nazývaných U Kamence za přírodní rezervaci, díky níž by území získalo vyšší stupeň ochrany a péče.
Kraj to odmítl s tím, že území není zařazeno do chráněných evropských území Natura 2000

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů