Čtvrtek, 25. dubna 2024

Verheugen jednal s Vondrou o konkurencescopnosti a ekologii

Verheugen jednal s Vondrou o konkurencescopnosti a ekologii

Praha - Do Prahy přijel místopředseda Evropské komise Günter Verheugen. Komisař pro obchod a průmysl se účastnil veřejné diskuse a setkal se s místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Společně jednali hlavně o pomoci pro malé a střední podniky, o energetické politice a přípravách Česka na předsednictví Evropské unie.

Brusel i Praha se shodují na tom, že nejlepší způsob, jak pomoci malým a středním podnikům, aby uspěly v celosvětové konkurenci, je snižování administrativní zátěže. Na nadměrné papírování a byrokracii totiž jde 3,5 procenta hrubého domácího produktu celé unie. "Snažíme se výrazně zjednodušit celou evropskou legislativu. Znovu procházíme všechny existující evropské zákony. Je to největší podobný projekt na světě," zdůraznil Verheugen.

S Alexandrem Vondrou ale jednal také o připravovaných opatřeních, která se týkají životního prostředí. Podle české strany nesmí dojít ke snížení konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Je proto třeba najít rovnováhu mezi rozvojem podnikání a ochranou přírody. "Myslíme si, že otázka nestojí, zda se rozhodnout pro šetření životního prostředí, nebo pro konkurenceschopnost. Pro nás se tyto věci vzájemně nevylučují," vysvětlil komisař.

Důležitým bodem jednání byla také debata o českém předsednictví Evropské unie v roce 2009. Podle Verheugena to bude zkouška ohněm pro naše politiky na poli evropské diplomacie. Lisabonská smlouva unii zásadně změní. Při náročných jednáních ale můžeme počítat s plnou podporou Evropské komise.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů