Čtvrtek, 25. dubna 2024

Řecko se neustále houpe

Řecko se neustále houpe
Opakovaná zemětřesení postihla letos od začátku roku Řecko a to zejména Peloponés, ale i Athény. Podle prognózy řeckých geofyziků nelze vyloučit vzhledem ke značnému napětí zemské kůry v této oblasti silnější zemětřesení.Včera zasáhlo Peloponés zemětřesení 4.7 stupně Richterovy stupnice. Jih Řecka také  zasáhlo 20.02.08 zemětřesení o síle 5,4 stupně Richterovy škály. Podle řeckých úřadů nebyly zaznamenány oběti na lidských životech.

Seizmické přístroje Geodynamického ústavu aténské observatoře zaznamenaly otřesy v 00:15 SEČ a jejich ohnisko lokalizovaly do mořského podloží u ostrova Kythéra asi 230 kilometrů jihozápadně od metropole.

Stejnou oblast podé pobřeží poloostrova Peloponés zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně (podle US zdrojů až 7.3) Richterovy škály minulý čtvrtek. Následující dozvuky měly o desetinu slabší intenzitu.

Další otřesy o síle 4,4 stupně Richterovy škály byly zaznamenány v neděli v těsné blízkosti Atén. Právě v této zóně připravilo v roce 1999 zemětřesení silnější o pouhého 1,5 stupně o život 143 lidí.

Řecko, a to jak jeho pevninská část, tak i oblast Egejského moře, je seizmicky nejaktivnější oblastí Evropy, přes polovinu zemětřesení zaznamenaných každoročně v Evropě připadá právě na toto pásmo.Podle nedávných zjištění údajně došlo ke značnému posun africké desky vůči eurasijské a výsledkem může být výrazná seismická aktivita.

Historic Seismicity

Historic Seismicity World Location
Magnitude / Depth Legend
Major Tectonic Boundaries: Subduction Zones -purple, Ridges -red and Transform Faults -green

Seismicity in 2008
Magnitude / Depth Legend
Major Tectonic Boundaries: Subduction Zones -purple, Ridges -red and Transform Faults -green

ZDROJ:ČT 24,USGS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů