Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína letos bude nadále upeňovat politiku šetření energií a snížení emisí odpadních plynů a postupně se objeví výsledek. Dnes to sdělil novinářovi z čínské vládní strany tiskový mluvčí čínského státního výboru pro reformy a rozvoj Li Pumin.
Li řekl, že Čína letos uzavře malé tepelné elektrárny s produkcí 1300 kilowattů a vyřadí podniky se zaostalou produkcí cementu, oceli a železa, které odděleně vytvářejí 50 milionů tun, 6 milionů tun a 14 milionů tun. Zrychlí založení ekologického obnovitelného mechanismu, realizuje a zdokonalí opatření, která přispějí k šetření energií a snížení emisí odpadních plynů. Aktivně rozvíjí cyklickou ekonomiku a podporuje znovu využití odpadu a všestranně prosazuje čistou produkci a posílí ochranu před znečištěním.
 
Města a obce se brání novele zákona o odpadech z dílny ministerstva životního prostředí. K protestu se připojují i města na Vysočině, zejména ta, která vybudovala v minulých letech vlastní skládky komunálního odpadu.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge včera uvedl, že Čína dosáhla velkého pokroku na cestě k zlepšení ovzduší před zahájením Pekingské olympiády 2008. Tato slova zazněla na zahajovacím ceremoniálu 4. Světové konference o ženách a sportu, která se koná v Jordánsku. Rogge doslovně řekl: „Vidíme, že Peking dělá obrovský pokrok." Nejvyšší představitel Mezinárodního olympijského výboru současně informoval o opatřeních, které Čína zavedla pro zlepšení kvality vzduchu a eliminaci znečištění životního prostředí. Rogge se dívá optimisticky na další všestranné zlepšení pekinského ovzduší před Olympiádou 2008.
V souvislosti s pokusy některých osobností ze Západu, spojovat Olympiádu s lidskými právy Rogge uvedl, že Mezinárodní olympijský výbor je tady pro organizování sportovních soutěží, a nezabývá se řešením světových problémů.

V reakci na kladné ohlasy z řad zákazníků i prodejců uvádí Fujitsu Siemens Computers novou generaci svých ekologických PC Scaleo. Tato řada ekologických počítačů, navržená speciálně pro spotřebitelský segment, využívá základní desky, které obsahují velmi nízké množství škodlivin.
Výrobce vyvinul software, který řídí spotřebu ekologických počítačů Scaleo tak efektivně, že využívají o 27 % elektrické energie méně než běžné počítače. Snížena byla také hlučnost PC. Scaleo odpovídá požadavkům označení Energy Star 4.0 a také obdrželo ekologická označení "Nordic Swan" a "Blue Angel".
Nový model Scaleo Green PC Generation je vybaven procesorem Intel Pentium Dual Core E2140, 2 GB operační paměti a operačním systémem MS Windows Vista Home Premium. PC bude dostupné od dubna 2008 za cenu od 499 eur.

Správná cesta k evropským dotacím pro města a obce - pod tímto názvem uspořádala Economia a. s. v Praze konferenci, která poskytla aktuální informace o využití regionálních operačních programů (OP) pro rozvoj dopravy. Ředitel  Státního   fondu   životního   prostředí  Petr Štěpánek uvedl již konkrétní poznatky z prvních tří výzev OP  Životní   prostředí  . Účastníci se také dozvěděli, jak by měli správně postupovat při zpracování projektových žádostí. "Každou změnu v projektu je nezbytné konzultovat předem s řídícím orgánem daného programu," zdůrazňovala Iva Krunčíková, náměstkyně ředitelky Regionální rozvojové agentury Královéhradeckého kraje. Zástupci měst Kadaň, Vsetín, Hodonín a Letovice se s ostatními kolegy podělili s dobrými i špatnými zkušenostmi, které měli s financováním, přípravou a samotnou realizací konkrétních projektů.

"Liberecký kraj se může chlubit vysokou zaměstnaností,  ekologicky  šetrnou výrobou, širokým potenciálem vědy a výzkumu, rozvojem cestovního ruchu, přeshraniční spoluprací a dalšími úspěchy. Je to kraj, kde se dobře žije, pracuje i odpočívá," uvedl Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje na IV. setkání starostů a místostarostů měst a obcí, které uspořádala společnost Regionservis. Další vystoupení se věnovala příležitostem, které samosprávám Libereckého kraje skýtá Regionální operační program NUTS II Severovýchod i ostatní operační programy. Účastnící setkání využili možnost diskutovat se zástupci kraje také o problémech, které jim mnohdy přípravu a realizaci projektů komplikují. Zajímavé byly rovněž přednášky odborníků na téma využívání informačních technologií na úřadech či ochrana  životního   prostředí

Aktivisté organizace  Greenpeace  v pátek protestovali proti financování dostavby slovenské jaderné elektrárny Mochovce v centru Vídně tím, že zahradili tvárnicemi vchod do centrály Erste Bank, která poskytla půjčku společnosti Slovenské elektrárne.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů