Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Automobilka Saab musí stáhnout reklamu, ve které tvrdila, že její motory vypouští při použití biopaliv nižší hodnoty  CO2  do atmosféry. Inzerát, jenž se objevil v britském tisku a vysvětloval sílu motoru Saab BioPower, operoval s termíny jako "řiďte s čistějším svědomím" a "snížení emisí až o 70 %". Reklama vyvolala negativní ohlas nejen u tamních  ekologických  sdružení.

Celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne se přiblížil. Dohodli se na něm ministři dopravy Aleš Řebíček (ODS) a  životního   prostředí  Martin Bursík (zelení). Právě spory mezi zelenými a ODS dosud bránily rozšíření pátečního zákazu z letních prázdnin na celý rok. Dopravci se zákazem nesouhlasí.
"Elementární dohodu máme a na právní úpravě pracujeme," uvedl Řebíček.

Vláda bude při jednání o novém energetickém balíčku EK prosazovat, aby prodej energetických emisních povolenek v aukcích nabíhal postupně mezi roky 2013 až 2020. Po včerejším jednání vlády to uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že toto je oficiální pozice vlády při vyjednávání s EK. Podle návrhu EK by si producenti elektřiny měli kupovat 100 procent povolenek už od roku 2013.  Ekologové  postup vlády považují za špatný.

Nová kampaň Sony, podporující  recyklaci  elektroniky, si tropí legraci z vlastních starých reklam. Podle Stuarta Redsuna ze Sony Electronics chtějí  recyklováním  starých reklam připomenout lidem, aby  recyklovali  svou starou elektroniku. Spot ukazuje otce natáčejícího zastaralou kamerou svou rodinu či chlapce hrajícího na piano a objemný kazetový magnetofon v popředí. Na kampaň naváže na 40 eventových aktivit napříč USA. Kampaň zajišťuje agentura BBDO.

V současné době již na plný výkon pracuje čistírna odpadních vod (ČOV) v obci Davle ve Středočeském kraji, na kterou je napojeno 455 nových kanalizačních přípojek v Davli i okolních obcích. Projekt v hodnotě 76 milionů korun financoval Evropský fond pro regionální rozvoj a spolufinancovaly  Státní   fond   životního   prostředí  ČR a obec Davle.
"Nejen v Davli, ale i v místních částech Sloup, Sázava a Kilián měla většina domů pouze žumpy. Nová kanalizace přinesla obyvatelům výrazně vyšší komfort bydlení a napojením na novou ČOV se snížila i  ekologická  zátěž půdy poblíž Vltavy," říká manažer projektu Antonín Marek ze společnosti Skanska CZ.
Zkušební provoz nové ČOV začal již v listopadu roku 2006, ale v trvalém provozu je od počátku letošního roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů