Pátek, 29. března 2024

Když se řekne životní prostředí…

Když se řekne životní prostředí…

Když se řekne “životní prostředí”, vybaví si nejvíce Čechů (21 %) ochranu přírody. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Eurobarometru, který dnes zveřejnila Evropská komise. Průzkumu se zúčastnilo téměř 27 000 Evropanů, z toho 1164 Čechů.

 

Hned na druhém místě v pomyslném žebříčku prvotních asociací s pojmem „životní prostředí“ se u českých repsondentů umístila „zelená a příjemná krajina“ (18 %), již následovalo „znečištěné prostředí ve městech“ (15 %) a „stav prostředí, který zdědí naše děti“ (13 %). Ochrana přírody je první myšlenkou při vyslovení termínu „životní prostředí“ i pro Slováky, zatímco například Nizozemcům, Dánům, Němcům, Rakušanům, Švédům či Finům nejrychleji „naskočí“ klimatické změny. Italové, Španělé, Britové, Rumuni, Portugalci a obyvatelé dalších šesti členských zemí zase reagují představou znečištěných měst.

 

Když mají Evropané označit nejvýznamnější ekologický problém současnosti, s přehledem „vítězí“ změny klimatu, které jako jeden z pěti nejdůležitějších označilo hned 57 %. Následuje znečištění vody (42 %), ovzduší (40 %) a člověkem zaviněné ekologické havárie (39 %). Podle dotázaných Čechů je nejdůležitějším problémem čistota vod (54 %), následovaná ekologickými haváriemi (51 %) a změnami klimatu (50 %).

 

Devadesát šest procent Čechů označilo ochranu životního prostředí za důležitou pro sebe osobně, přičemž pro téměř dvě třetiny dotázaných obyvatel ČR je to osobně problematika velice důležitá (63 %). Tři čtvrtiny (76 %) z nás souhlasí (či spíše souhlasí) s tvrzením, že ekologické problémy mají přímý dopad pro náš každodenní život. Prakticky všichni (98 %) dotázaní u nás souhlasí s tím, že za ochranu životního prostředí by měli nést odpovědnost především velcí znečišťovatelé. Ovšem 76 % dotázaných zároveň souhlasí s tím, že i každý jednotlivec má vliv a může hrát svoji roli při ochraně životního prostředí.

 

S tím souvisí i to, že lidé sami něco pro životním prostředí ve svém každodenním životě dělají. Češi podle svých vyjádření především třídí odpad (66 %), šetří energií (50 %) a vodou (37 %) nebo volí ekologicky šetrnější způsoby dopravy (33 %). Každý čtvrtý dotázaný (26 %) se snaží preferovat lokální produkty a potraviny. Například s omezováním užívání osobního auta kvůli jeho emisím už Češi tolik aktivní nejsou. Oproti 29 % Němcům v posledním měsíci kvůli životnímu prostředí omezilo vlastní jízdu autem pouze 13 % Čechů.

 

Kompletní výsledky aktuálního průzkumu Eurobarometru jsou k dispozici na www stránkách Evropské komise i MŽP ČR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů