Pátek, 29. března 2024

České aerolinie připravují letos řadu ekologických projektů

České aerolinie připravují letos řadu ekologických projektů

České aerolinie připravují řadu ekologicky zaměřených projektů. Do flotily Českých aerolinií budou v letošním roce zařazeny další čtyři nové moderní letouny, jejichž provoz je díky nižší spotřebě ekologičtější a tišší. V těchto dnech uvádí společnost do provozu vlastní linku na třídění odpadů, technickému úseku Českých aerolinií bude brzy sloužit nová čistička odpadních vod. Na internetových stránkách Českých aerolinií byla navíc spuštěna emisní kalkulačka, která vypočítá průměrné množství vzniklých emisí během konkrétního letu.



V letošním roce České aerolinie zařadí do flotily čtyři nové Airbusy A319, z nichž první společnost převzala již v únoru. Jde o poslední čtyři letouny z dodávky 12 letadel Airbus A320/319 v průběhu posledních tří let. Společnost si navíc objednala dalších osm letadel tohoto typu s odběrem v letech 2011 – 2012. Nové moderní stroje jsou nejen šetrnější k ovzduší, ale patří také k nejtišším ve své kategorii.


Ve druhé polovině tohoto roku bude do provozu uvedena nová čistička odpadních vod, kterou projde veškerá odpadní voda ještě před jejím vypuštěním do centrální čističky pražského letiště. Díky nové čističce budou moci České aerolinie rozšířit spektrum údržbářských procesů, které dosud musely být limitovány. Kvůli významnému dopadu těchto činností na kvalitu odpadních vod dosud České aerolinie znečištěnou vodu shromažďovaly v nádržích a ekologicky likvidovaly za využití služeb specializované společnosti. 


Množství vzniklých emisí ve vzduchu mohou nyní nově zjistit i sami cestující. Na internetových stránkách Českých aerolinií byla spuštěna tzv. emisní kalkulačka. Po zvolení příslušného letu lze snadno a rychle spočítat, kolik emisí se během letu vypustí do ovzduší. Výsledek lze porovnat i s jinými druhy dopravy. Do budoucna České aerolinie připraví také projekt na zlepšování kvality ovzduší, do kterého by se zapojili právě cestující. Ti by v závislosti na konkrétní spotřebě emisí mohli dobrovolně zaplatit poplatek, z něhož by byl projekt financován.
Emisní kalkulačku Českých aerolinií najdete na adrese www.csa.cz.

http://www.techtydenik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů