Úterý, 23. dubna 2024

LINC – Ekologický telefon k pronajmutí

LINC – Ekologický telefon k pronajmutí
Jednou za čas se vždy objeví nějaký neotřelý nápad s ambicí od základů změnit celý průmysl. Do této kategorie patří i koncept telefonu LINC od společnosti Kaleidoscope, která přichází s naprosto převratným přístupem k trhu s mobilními telefony.

Designu LINC dominuje podobně jako například u iPhonu velký dotykový displej a nad konkurenci se nevymykají ani jeho funkce – audio/videopřehrávač, internetový prohlížeč, GPS, Bluetooth, WiFi, 3G. Převratnou novinkou není ani tak přístroj sám, jako způsob jeho prodeje. LINC si totiž uživatel nekupuje, ale pronajímá si ho jako službu. Když přijde nová generace hardwaru (plánují se zhruba roční intervaly), tak uživatel dostane nový model a svůj starý stroj odešle ve stejné krabici zpět výrobci za účelem recyklace. Při upgradu dojde i k bezdrátovému přenosu dat ze starého přístroje do nového, aby byl přechod co možná nejpohodlnější.

Starý LINC se následně odešle do nejbližší továrny, kde bude rozebrán a jeho části se použijí pro další účely. Zařízení obsahuje cenné materiály jako hliník nebo sklo, a elektronické komponenty, které výrobce může znovu použít. Běžně mobilní telefony obsahují nebezpečné látky, které se uloží na skládku nebo zůstanou zapomenuté někde v zásuvce.

LINC je navržen pro automatické rozebrání. Směrovaný tepelný paprsek zahřeje interní spoj z paměťové slitiny a konstrukce se otevře. V jediném kroku se tak telefon rozloží na jednoduché komponenty – sklo, hliník a základní desku. Sklo ani hliník neobsahují žádné laky ani jiné cizí látky a lze je tedy okamžitě znovu použít. Základní deska potom obsahuje veškerou elektroniku pro funkci přístroje. Je sice plná nebezpečných materiálů, ale je bezpečně oddělena od zbytku za účelem odpovídající likvidace. Některé její části je navíc možné vyndat a použít jinde.

Pokud se odvážný koncept LINC dočká komerčního nasazení, mohl by znatelně omezit negativní dopad mobilních telefonů na životní prostředí. Na druhou stranu plno lidem by se asi nelíbila myšlenka, že mobilní telefon není jejich, ale mají ho pronajatý od distributora a po nějaké době ho musí zase odevzdat. Každopádně nápad to je zajímavý a třeba z něj jednou i něco bude.

Zdroj: The Greener Grass

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů