Pátek, 19. dubna 2024

Surfování na zelené vlně

Surfování na zelené vlně
Do popředí zájmu se dostávají dopady provozu IT firem na životní prostředí. Firmy se proto poohlížejí po metodách, jak snížit dopady své činnosti na životní prostředí (tzv. uhlíkovou stopu).

Kromě rostoucích nákladů na energie roste především také objem energií spotřebovaných v dnešních datových centrech. "Tento růst má několik důvodů," vysvětluje Ondřej Marek, regionální marketingový manager společnosti Citrix System, jež dodává infrastrukturu pro poskytování aplikací. "IT představuje základy, na nichž staví každá firma ucházející se o přízeň trhu. To vede doslova k explozi fyzické velikosti datových center. Rovněž narostl počet serverů i průměrný počet uživatelů obsluhovaných každým datovým centrem."

Řešení tohoto problému žádá významný posun v myšlení a způsobu, jakým organizace své IT projekty řídí. Tento zdánlivě nekonečný růst spotřeby energií a nákladů je možné odbourat virtualizací. "Pomocí virtualizace lze provozovat více aplikací v rámci jedné fyzické jednotky, a tak výrazně snížit počet fyzických strojů v datovém centru i objem odebrané energie," dodává Reza Malekzadeh, ředitel pro marketing produktů a koalice, VMware EMEA.

Na cestě k virtualizaci

"Převážná většina podniků chápe virtualizaci pouze jako nástroj pro efektivnější využití fyzických výpočetních zdrojů, ale neuvědomuje si, že toto řešení přináší příležitost i v podobě značné úspory provozních nákladů," dodává Ondřej Marek ze společnosti Citrix Systems. "Odstranění přebytečného vybavení z IT infrastruktury a jeho nahrazení virtuálními stroji přinese všem zákazníkům úsporu nákladů, které by jinak vynaložili zcela zbytečně. Naše portfolio poskytuje v tomto ohledu nepřeberné množství řešení, která umožní zákazníkům redukovat náklady na provoz i tam, kde ani netuší, že taková možnost existuje."

Pro většinu organizací je jednou z dalších výhod zavádění virtualizace možnost dosáhnout lepší energetické účinnosti, a tedy podnikat ekologičtěji na dnešní zelené vlně. Nalezením rovnováhy mezi ekologií a ekonomií provozu za použití virtualizace mohou firmy dosáhnout v dlouhodobém horizontu výrazných úspor. "Každý virtuální stroj představuje určitý objem energie, která by se jinak spotřebovala, čemuž v dnešním měřítku odpovídá přibližně 8000 kWh ročně. Pro lepší představu jde o téměř dvojnásobek roční spotřeby běžné domácnosti, která podle odhadů Ministerstva průmyslu a obchodu činí 4600 kWh," dodává Reza Malekzadeh.

Snahy o snížení celkových dopadů firem na životní prostředí neustále pokračují a virtualizace může hrát významnou roli v tom, jak oddělení IT své závazky v této oblasti splní.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů