Čtvrtek, 28. března 2024

Nabídka technologií

Nabídka technologií

Biotechnologie pro konverzi odpadu na produkty s přidanou hodnotou

Ref.: 08 ES NWPT 0JQZ

Španělský výzkumný institut vyvinul technologii, která pomocí optimalizovaného fermentačního procesu transformuje zemědělský a potravinářský odpad (např. syrovátku) na produkty s vyšší přidanou hodnotou (např. bio-etanol). Použité fermentační mikroorganismy jsou imobilizovány ve formě hydrogelové mřížky. Výzkumná instituce hledá partnera z oblasti agro-potravinářství, který by měl zájem použít tuto technologii na svůj specifický odpad.


Systém monitorování vozidel

Ref.: 08 PL SPOP 0JRB

Polská společnost vyvinula decentralizovaný systém na sledování vozidel založený na GSM/GPRS bezdrátových a internetových technologiích. Navržený systém lze použít pro monitorování vozidlového parku firem, řízení veřejné dopravy, monitorování změn životního prostředí, řízení úrovně vodní hladiny apod. Systém je schopen přenášet např. data o rychlosti, geografické pozici, parametrech dodávek, spotřebě energií, teplotě v převodovce, chybách apod. Implementace systému tak pomáhá předcházet mnoha poruchám a sledovat využívání majetku firem. Společnost hledá partnera se zájmem o nákup licence a technickou spolupráci.


Stroj pro integrované balení potravin pomocí pěnového polystyrenu

Ref.: 08 ES ACAD 0JON

Španělská společnost vyvinula inovativní stroj, který umožňuje plně integrovaný proces balení potravin s použitím tácků z pěnového polystyrenu, které se odvíjejí z cívky se zdrojem pěnového polystyrenu. Tato technologie má podstatné výhody: zvýšení produktivity, úsporu nákladů, přizpůsobitelnost rozměrů, zlepšení ekologických a sanitárních vlastností apod. Společnost hledá partnery se zájmem o licenci na produkt nebo zakoupení technologie.


Technologie výroby dřevotřískových desek s vysokou odolností proti vodě

Ref.: 08 DE NRXE 0JMW

Německá společnost nabízí k transferu technologii výroby nových voděodolných dřevotřískových desek, které jsou vyrobené ze speciálně připravených třísek spojených zvláštním pojidlem, který neobsahuje formaldehyd. Výsledný produkt, který lze použít např. na výrobu parket a podlah, je tak velmi ekologický, šetří dřevo a je velmi lehký. Společnost hledá partnery se zájmem o výrobu těchto dřevotřískových desek.


Integrovaný modulární systém pro zacházení s tuhým odpadem

Ref.: 08 IT TUPR 0JO2

Italská společnost vyvinula integrovaný a modulární systém pro návrh, zpracování a řízení sběru tuhého odpadu v městských a venkovních aglomeracích. Systém používá algoritmy patřící do oblasti operačního výzkumu a specifické matematické modely, které pracují se všemi aspekty analyzovaného problému tak, aby navrhly nejlepší řešení. Firma hledá partnery z oblasti průmyslu a municipalit se zájmem o instalaci systému.


Kompaktní zkoušečka netěsností plynů založená na (95% N2 / 5% H2)

Ref.: 08 DE DSIT 0JNQ

Německá společnost vyvinula rodinu zařízení pro zkoušení těsnosti balení, kontejnerů, trubek apod. Systém používá jako zkušební médium stlačenou směs 95% dusíku a 5% vodíku a vodíkový senzor pro detekci úniku. Měření mohou probíhat automaticky s velmi vysokou přesností a vysokým výstupními hodnotami. Společnost hledá partnery z různých oborů průmyslu se zájmem o aplikaci zařízení.

Nový termální solární kolektor

Ref.: 08 BE WLGI 0JGV

Belgická společnost vyvinula nový solární kolektor pro střední teploty (80°C-350°C). Tento solární kolektor je schopen shromažďovat nepřímé sluneční záření a umožňuje 2osé vyhledávání zdroje slunečního záření. I tímto je tato technologie přibližně o 15% efektivnější, přičemž výrobní náklady jsou srovnatelné s konvenčními systémy. Společnost hledá partnery z oblasti solárních panelů pro další vývoj technologie a/nebo pro prodej licence.

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci se skupinou transferu technologií Technologického centra AV ČR - projektu CIRC (Českého centra pro podporu inovací) jako zprostředkovatele transferu technologií z databáze mezinárodní sítě IRC (Innovation Relay Centre).

Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: 420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.circ.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů