Čtvrtek, 28. března 2024

Bambus, nenáročná ale perspektivní ekologická surovina

O bambusu jako materiálu kolují zvěsti, že je ideálním nástrojem k odbourávání stresu. Prý má zvláštní kouzlo, které pomáhá člověku najít ztracenou rovnováhu.
Bambus, nenáročná ale perspektivní ekologická surovina
Uklidňuje a působí velmi pozitivně. Už staří Číňané tomu věřili!

Na naší planetě se vyskytuje přes 1000 druhů bambusů zatříděných do 90 rodů. Jejich životní prostředí, vzhled i vzrůst jsou velmi variabilní. Rostou jak v tropech a subtropech, tak i v mírném pásmu. Podle druhu dorůstají do výšky od několika decimetrů až do 30 metrů.

Středně vysoké druhy jsou vhodné pro vytváření živých plotů a zástěn a vysoké druhy, dosahující více než 5 metrů, lze využít jako solitéry. Především se ale tato travina s dutými stébly hojně využívala pro konstrukce tropických chatrčí, aby si dnes získala velkou pozornost ve světě skutečné architektury. Od Havaje po Vietnam se uplatňuje ke stavbě čehokoli, počínaje luxusními domy a prázdninovými sídly a konče kostely a mosty.

ZAPOMEŇTE NA OCEL A BETON

Propagátoři nazývají bambus rostlinnou ocelí s jasným odkazem na ochranu životního prostředí. Bambus je lehčí než ocel, ale pětkrát pevnější než beton, a vyskytuje se na všech kontinentech kromě Evropy a Antarktidy. A na rozdíl od pomalu rostoucích stromů, které poskytují stavební dřevo, bambusová stébla mohou vyrůst o několik desítek centimetrů denně. Při tom pohltí až čtyřikrát větší objem oxidu uhličitého, který způsobuje globální oteplování.

"Vztah mezi hmotností a odolností je nejlepší na světě. Cokoli vybudované pomocí oceli můžu postavit s bambusem rychleji a levněji," říká kolumbijský architekt Simón Vélez. Ten téměř bezvýhradně věří materiálu, který byl v minulosti spojován převážně s rohožemi nebo s hudebními nástroji.

Vélez je rovněž autorem největší bambusové stavby na světě. Představuje jí dočasná budova Nomádského muzea v hlavním městě Mexika, jejíž plocha činí přes 5000 čtverečních metrů. Muzeum vzniklo podle návrhu kanadského umělce Gregoryho Colberta, který chtěl postavit celou obrovskou budovu výhradně z obnovitelných zdrojů. Další svůj projekt, prototyp energeticky úsporného obchodu pro francouzskou síť Carrefour, dokončuje Vélez v horkém městě Girardot, dvě hodiny jízdy od svého bambusového domu v Bogotě. Budova o rozloze 2000 metrů čtverečních má klenutou střechu vyrobenou z bambusu, který na rozdíl od kovu nepohlcuje teplo. To snižuje náklady na klimatizaci.

Kolumbijský architekt považuje bambus za výtečný materiál. Vélezova tvrzení podpořily seizmologické testy. Po zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály, které v roce 1991 postihlo Kostariku, se v zasažené oblasti zřítily všechny betonové i cihlové domy. Bylo tam však i 20 bambusových budov, které vydržely, nebyla na nich jediná prasklina. Jejich stavění je však náročné na pracovní sílu. Daný problém jihoamericky stavitel vyřešil tím, že s ním po celém světě cestuje na 300 specializovaných řemeslníků. Většina z nich pochází z čínské provincie Kuang-tung, kde architekt vystavěl první komerční budovu z bambusu v nejlidnatější zemi Modré planety.

DESIGNOVÝ MATERIÁL PRO 21. STOLETÍ

Bambus se stává velmi oblíbeným přírodním materiálem. Je lehký, hladký, má krásnou barvu, roste obdivuhodně rychle a je možné z něho vytvořit hotová umělecká díla. Proto se hojně používá především v nábytkářském průmyslu. Z bambusu můžete mít křesla, stoleček, sedačku apod. Tento nábytek se především hodí na zahradu či na terásku.

Nadměrně tvrdá a odolná dřevnatá tráva z tropických oblastí má rovněž stále větší využití ve vylepšování bytů a domů. Nejčastěji se přitom bambus uplatňuje na podlahy. Vypadají velmi esteticky a hlavně jsou nadměrně odolné. Jen tak se vám je nepodaří zničit! Dokonce jsou tvrdší než dubové dřevo.

V době, kdy ubývají zdroje a roste světová populace, je největší výhodou bambusu jako stavebního materiálu jeho ekologická šetrnost. Proti oceli, která se vyrábí jen v několika industrializovaných zemích, stojí, jak už bylo řečeno, přes 1000 odrůd bambusu v tropické oblasti. Stébla rostou téměř všude, snižují podíl oxidu uhličitého v atmosféře a pohlcují vodu stejně účinně jako kaktusy v poušti.

Podle sanfranciského architekta Darrela DeBoera, který se specializuje na obnovitelné materiály, může mít bambus největší význam tam, kde už nyní roste. "V rozvojových zemích v tropech je třeba vytvořit dostupné bydlení. Stavění z bambusu tomu může pomoci a ještě navíc vytvořit pracovní místa," říká DeBoer.

BAMBUSOVÉ KURIOZITY

Někteří kreativní jedinci se rozhodli, že by byla škoda tuto ekologickou surovinu nevyužít i jiným, možná poněkud neobvyklým způsobem.

Napadlo by vás vyrábět z bambusu helmu pro motorkáře? Jak vidno, někoho ten nápad vyloženě nadchl a vytvořil přilbu pod názvem ROOF R06. Skořepina je vyrobena z malých bambusových proužků a zcela odpovídá evropským bezpečnostním normám. Jedná se však pouze o limitovanou sérii a jedna taková ekologická helma vychází na 380 dolarů, což je asi 7600 Kč. Takže až budete chtít "zaklepat na dřevo", máte skvělou možnost.

Nudí vás už obyčejné, hladké zdi? Chtěli byste interiér vašeho bytu nějak ozvláštnit, ale netušíte jak? Speciální desky vyrobené z bambusových vláken dodají vašemu domovu zcela jiný rozměr. Jedná se o čtverce velikosti 18 x 18 palců, které se jednoduše nalepí na zeď a originální tapeta je na světě.

Notebooky se v poslední době natolik rozšířily, že už ho má skoro každý, kdo aktivně používá počítač ke své práci. Konečně tu máme nápad, jak i techniku vyrábět s ohledem na přírodu. Firma Asus uvedla na trh notebook z bambusu, který je stoprocentně ekologický a recyklovatelný. Navíc leštěné bambusové dřevo vypadá opravdu luxusně.

Stejně tak se z bambusu v Hong Kongu začaly vyrábět i počítačové myši. Umíte si představit, jak musí být příjemné pracovat s takovou myší z přírodního materiálu? Hladká, hřejivá a příjemná na omak.

Ani televize nezůstaly pozadu. LCD obrazovka o úhlopříčce 19" už je k dostání a vás může příjemně blažit pocit, že při sledování oblíbeného seriálu nebo fotbalu nezatěžujete životní prostředí.

Ne nadarmo se bambus nazývá stavebním materiálem budoucnosti! Možná je právě teď čas budoucnost předběhnout...
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů