Pátek, 19. dubna 2024

Nejen plech a sklo

Prestižní soutěž na veletrhu MIPIM v Cannes zařadila mezi oceněné projekty ekologicky vstřícné stavby.
Nejen plech a sklo
Která budova je nejhezčí? Každoročně na světě vznikne spousta staveb, z nichž některé se mohou honosit zvučnými jmény svých tvůrců, jiné zajímavým tvarem, další nabízejí neobvyklá stavební řešení. A zatímco nejjednodušší rozlišení líbí-nelíbí se omezuje pouze na vnější vzhled, dům má být rovněž velmi účelný. A to znamená "uživatelsky" příjemný, pohodlný pro bydlení či pro práci, a pokud možno by měl být co nejšetrnější k životnímu prostředí.

K orientaci v každoročních novinkách pomáhají nejrůznější soutěže. Jako například ta, která patří mezi světově nejproslulejší a jež proběhla minulý týden v rámci veletrhu realit MIPIM ve francouzském Cannes. Jde totiž o jeden z největších realitních veletrhů na světě, jenž každoročně přiláká nejvýznamnější obchodníky na realitním trhu. Letos se podle očekávání na veletrhu objevilo více než 28 tisíc účastníků včetně 6744 registrovaných společností, 2288 vystavovatelů a 1430 investorů z 85 zemí.

Soutěž o nejlepší projekty v daných kategoriích se konala již poosmnácté. Mezinárodní porota vybrala patnáct projektů, po třech z každé z pěti soutěžních kategorií. Ty nicméně letos prošly významnou inovací, neboť třídu "nákupních center" letos vystřídala kategorie "zelené budovy". Jejím účelem bylo zviditelnit a ocenit projekty šetrné k životnímu prostředí.

Mezi sledované parametry se řadilo například optimální využívání energií a vody nebo používání materiálů chránících zdraví uživatelů a zlepšujících jejich pracovní prostředí. Zbývajícími čtyřmi soutěžními kategoriemi byly: nové kancelářské budovy, rekonstruované kancelářské budovy, rezidenční projekty a hotely a turistická zařízení.

Na seznamu nominovaných objektů byly čtyři stavby z Velké Británie, čtyři z Německa, tři z Francie a po jedné z Holandska, Spojených států, Číny a Japonska. Samotný výběr nominací byl podle předsedkyně poroty Bärbel Schombergové mimořádně obtížný, protože všech 82 přihlášek z 23 zemí reprezentovalo projekty špičkové kvality ve svých kategoriích.

Zelené kanceláře

Nová budova Rady Evropy zvítězila v kategorii nové kancelářské budovy. Dům, na nějž Rada Evropy vypsala tendr v roce 2002 a který se dostavěl koncem loňského roku, vytvořilo studio Art & Build Architect ve spolupráci s francouzskými architekty Denu & Paradon. Developerem výstavby se stala samotná Rada Evropy.

Budova stojí v těsné blízkosti ostatních domů různých evropských institucí ve Štrasburku. Důvod, proč se porota rozhodla vybrat z řady jiných návrhů právě tuto stavbu, je to, že je nejen zajímavě řešená z hlediska architektury, ale také "vlídná" k životnímu prostředí. Ostatně architektonické studio, které objekt vytvořilo, se chlubí autorstvím u sedmi zásad "zelené" výstavby a je velmi aktivní v prosazování ekologizace budov.

Brownfield v Londýně

Nejlepší rekonstrukcí kancelářské budovy byl na veletrhu MIPIM vyhlášen dům společnosti Unilever v Londýně, takzvaný Unilever House. Za tímto výhercem se skrývá studio Kohn Pedersen Fox (známé jako KPF), což je přední mezinárodní architektonická firma se sídlem v New Yorku. Společnost je celosvětově známá díky návrhu Světového finančního centra v Šanghaji. KPF vznikla v roce 1976 a patří mezi nejvýznamnější a nejvlivnější studia v oboru architektury.

Nejlepším projektem v rezidenčním oboru se stala přestavba "sídliště" rodinných domků Chimney Pot Park v britském Salfordu architektonického studia Shedkm.

Tato přestavba byla součástí celkové regenerace městské části, k níž na začátku milénia přistoupil tamní magistrát. Původně celá čtvrť patřila k těm chudším, jediné, čím se mohla pochlubit, byla vyšší kriminalita.

Celá akce začala v roce 2005. Regenerace části městečka Salford měla dodržet tradiční schéma ulic plných viktoriánských terasovitých domků, současně však měla dát vzniknout ekologickým budovám, které splňují vysoké nároky moderního života. Chimney Pot Park byl pilotním projektem revitalizace daného území.

Interiéry domků prošly kompletní proměnou, zatímco zahrada se zvýšila na úroveň prvního patra. Vnitřní prostory architekti otevřeli a výrazně zesvětlili. Spolu s domky se výrazně změnilo i okolí - přibyly parky, rekonstruovaly se chodníky. Investice vložená do projektu se odhaduje na 40 milionů britských liber, přičemž jde o první a současně největší revitalizaci v okrese Langworthy, který je sužován nezaměstnaností a výrazným poklesem populace.

V současné době se podle informací britského tisku prodala první část rezidenčního bydlení. Projekt má být dokončen na jaře letošního roku.

Noci ve věži

Hotel ve vodárenské věži, Hotel Wasserturm - Hamburg Sternschanze, vyhrál první místo v kategorii turistických zařízení. Architektem změny byl Falk von Tettenborn, o vnitřní uspořádání se zasloužila Cornelia Markus-Diedenhofenová. Budovu nyní provozuje síť Mövenpick Hotels & Resorts.

Hotel vznikl přestavbou vodárenské věže z roku 1910, která přestala sloužit svému původnímu účelu v roce 1956. V roce 1961 byl vydán zákaz vstupu do věže. O 29 let později, to jest v roce 1990, přešla pod křídla nového majitele a dalších třináct let trvalo, než padlo definitivní rozhodnutí o přestavbě.

Při sledování průběhu rekonstrukce se zdá, že se původní budova kompletně zbourala a poté vystavěla nově s použitím starého zdiva, avšak nových technologií. Na každém patře objeví návštěvníci hotelový pokoj s výhledem, uprostřed stavby se nachází unikátní kovové točité schodiště. Hotel nabízí i lázeňské služby, na něž zákazníci narazí v podzemních částech stavby.

Úředníci na vodě

Speciální cenu poroty a cenu nejlepší "zelená budova" si odnesla kancelářská stavba Crane Track, která je projektem ING Real Estate Development. Crane Track reprezentuje v současnosti to nejlepší, co lze v takzvané "zelené" architektuře najít. Struktura vyrostla na základech z roku 1952, na nichž byla postavena nová kancelářská budova. Komplex využívá vodu z řeky buď pro vyhřívání, anebo pro chlazení interiéru. Na první pohled budova Crane Track připomíná cosi mezi mostem a futuristickou stabou na vodních pylonech. Ve skutečnosti jde o třípatrové sídlo pro úředniky, kteří by v budově rozhodně neměli trpět nedostatky, které nová kancelářská a "nezelená" sídla přinášejí.

Mezinárodní cenu MIPIM Architectural Review "Future Project" Award 2008 za budovu Amazon Court na pražském Rohanském ostrově převzal Petr Urbánek, jednatel společnosti Europolis, a zástupci architektonické kanceláře Schmidt, Hammer & Lassen (SHL). O tuto cenu se tradičně ucházejí projekty z celého světa. V minulých letech získala ocenění Budova budoucnosti rovněž v kategorii kancelářské budovy například Al Sharq Office Complex v Bahrajnu či Savings Bank Middelfart v Dánsku.

Česká města v Cannes

Země střední a východní Evropy dostaly v Cannes příležitost ukázat, jak probíhá rozvoj jejich měst a jaké jsou další perspektivy. Nejvíce diskutovaným tématem bylo, co tato města dělají, aby byla atraktivní nejen pro investory a developery, ale i pro všední život svých obyvatel.

Klíčovými body se proto staly mimo jiné pozice středoevropských měst v konkurenci metropolí západní Evropy, udržitelnost rozvoje s důrazem na development ekologických "zelených" budov, realizace projektů na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) či možnosti naplňování novátorských architektonických vizí včetně výstavby výškových budov.

Příležitosti prezentovat se zahraničním investorům využila i tři největší česká města - Praha, Brno a Ostrava. Samostatnou expozici měla i Bratislava. Veletrhu se zúčastnili všichni, kdo na českém realitním trhu něco znamenají. Letos to bylo více než 90 společností z ČR a dalších třicet ze Slovenska.

AUTOR: Julie Hrstková

Vítězové MIPIM 2008

Byznys centra: Rada Evropy - nová budova. Štrasburk, Francie. Architekti: Art & Build Architect. Developer: Council of Europe.

Rekonstrukce kancelářské budovy: Unilever House. Londýn, Velká Británie. Architekt: Kohn Pedersen Fox. Developer: Stanhope plc.

Rezidenční výstavba: Chimney Pot Park. Salford, Velká Británie. Architekt: Shedkm. Developer: Urban Splash.

Hotely & turistická zařízení: Projekt Hotel Wasserturm - Hamburg Sternschanze. Hamburg, Německo. Architekt: Falk von Tettenborn. Developer: PATRIZIA Projektentwicklung GmbH and Ernest Jo. Storr.

Cena za "zelenou budovu": Crane Track. Amsterdam, Nizozemsko. Architekt: Design Group Trude Hooykaas (OTH). Developer: ING Real Estate Development.

Na veletrhu se letos objevilo více než 28 tisíc účastníků.

Zabodovala i česká budova na pražském Rohanském ostrově.

82 projektů
ze 23 zemí
se zúčastnilo soutěže o stavby roku na veletrhu MIPIM.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů