Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak souvisí Titanic v Brně a brownfieldy

Jak souvisí Titanic v Brně a brownfieldy

 

Zprohýbané lodní okénko nebo kompletní servis zapékacích mis v písku - tyto artefakty se po dlouhá desetiletí nacházely na neblahé adrese: Titanic, dno Atlantského oceánu. Vyzdviženy byly relativně nedávno a ode dneška až do 18. května si je Brňané mohou prohlédnout na unikátní výstavě Titanic.

Výstava je putovní a vznikla ve Spojených státech zhruba před šesti lety. Do Evropy se však dostala až nyní - z Maďarska zamíří do Prahy, avšak cestou se zastaví na dva měsíce také v Brně. „Nejsme národ, který by měl moře, přesto si myslím, že Čechy příběh Titaniku zaujme," prorokuje Robert Porkert, ředitel společnosti, která působí jako garant výstavy.

Není důvod mu nevěřit. Její producent - americká společnost Premier Exhibitions - ví, co táhne. Ostruhy si v Česku získala výstavou Bodies, která představila skutečná preparovaná lidská těla a orgány, a její ohlas za ostatními zeměmi v Evropě a Asii nijak nezaostal.

Prezentace artefaktů vyzdvižených z čtyřkilometrové hlubiny Atlantiku je opravdu velkolepá. V Brně je instalována v nově zřízené Titanic Hall v Heršpické 9 a i se zázemím zaujímá plochu 2500 m2. „Najít takový prostor je téměř nemožné," přibližuje nesnáze s přípravou rozměrné akce ředitel místního pořadatele Aleš Hrbek. Titanic Hall má jeho agentura v pronájmu a o jejím dalším využití se jedná.

Objekt bývalého Bauhausu, který se proměnil například na nákladový prostor lodi nebo kapitánský můstek s vyhlídkou na ledovec, patřil po přestěhování obchodního koncernu do nové budovy přes ulici k neblaze proslulým brownfields - nevyužívaným areálům továren či opuštěným objektům. Právě tyto deprimující zóny chce dostat do povědomí Brňanů primátor Roman Onderka, který nad výstavou Titanic převzal záštitu. „V Brně jsou místa, která si zaslouží naši pozornost. Ať už je to opuštěný Bauhaus, nebo třeba zanedbaná Ponava za Lužánkami. Po jejich revitalizaci si odtud lidé mohou odnést skvělý kulturní zážitek," vysvětlil.

Výstava je koncipována jako sled místností zaměřených na stavbu a vyplutí lodi, na cestující i její zkázu. Nechybí popisky a informační panely v angličtině. Ve skleněných vitrínách mohou návštěvníci spatřit na tři stovky předmětů od zlomků technického vybavení lodi přes zařízení kajut až po nádobí či ošacení nebo osobní věci pasažérů. Pro lepší představu, jak byla loď zařízena, slouží rekonstrukce kajut 1. a 3. třídy. 

ZDROJ: www.brno.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů