Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejmenší republiku světa, tichomořský ostrov Nauru, zasáhla o víkendu vlna protestů, při kterých demonstranti zapálili hlavní policejní stanici. Příčina nepokojů není jasná. Zřejmě jde o protesty proti opětovnému zahájení těžby fosfátu, která poškozuje životní prostředí na ostrově.

"Ty čínské olympijské hry v Pekingu, to bude strašná agitka. My už to sledujeme, jak to bude vypadat. Já myslím, že se to bude moct připodobnit k tomu, jak vypadala agitka a propaganda okolo olympijských her v Mnichově."
Martin Bursík, vicepremiér a ministr životního prostředí, v pořadu Otázky Václava Moravce, zřejmě popletl západoněmecké hry v Mnichově 1972 a nacistické hry v Berlíně roku 1936.
ČT24, 16. 3. 2008

"Mně by to vůbec nevadilo. Nechtěl bych mít vedle své zahrady dálnici. Tomu rozumím, to prostě bolí, že jo. Ale jaderné úložiště je selanka proti tomu bydlet u dálnice."
Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu (ODS) na otázku, jestli by snesl mít za svým domem úložiště jaderného odpadu.
Frekvence 1, 14. 3. 2008

Hradec Králové - Stavba protihlukových stěn na nadjezdu nad hradeckou Pospíšilovou třídou pomůže okolí od hluku.
Výstavbu pochopitelně provází prašnost v okolí. „Strašně se tady práší, nemůžeme ani větrat. Stačilo by přitom dát sem víc plachet a častěji kropit,“ domnívá se obyvatel okolního domu Milan Tuhý. I jeho snaše Kateřině Tuhé prach vadí. „Umyla jsem balkon a za chvíli vypadal, jako bych na něj nesáhla,“ uvedla. Příjemně ji však překvapilo, že stavební firma používá k ochraně okolí plachet.

Pátý ročník mezinárodního filmového festivalu Divoká Orlice aneb Příběhy posbírané na řece, který se uskutečnil v Kostelci nad Orlicí, ocenil hlavní trofejí celovečerní snímek Filipa Renče Na vlastní nebezpečí (na snímku). „Naprosto ojedinělý film a husarský počin, nemá u nás žádnou obdobu ani analogii,“ prohlásil předseda odborné poroty Dan Krzywon. Druhé místo v klání nejlepších vodáckých snímků obsadil film Závěť Josefa Urbana, třetí skončilo pásmo Vladimíra Bureše Osud jedné expedice. Cenu diváků si odvezl snímek Karnali Pavla Drába. „Cena města byla udělena filmu Alaknanda Petra Kašpara, který se svým týmem provedl světový prvosjezd řeky Alaknandy v Indii, kde před lety tragicky zahynula dvojice českých vodáků,“ uvedl za pořadatele Karel Gillar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů