Pátek, 29. března 2024

Ekologické prádlo? Ze dřeva bílých sosen

Ekologické prádlo? Ze dřeva bílých sosen
Příznivce ekologických výrobků může potěšit zcela nová řada spodního prádla vyrobeného z dřevěných vláken a barveného přírodními barvami bez alergizujících složek. I když se spodní kalhotky a podprsenky dělají z bílého sosnového dřeva, nehrozí, že se jejich nositelce zadře do kůže tříska na nejméně vhodném místě, protože jsou jemné a měkké jako hedvábí, píše list China Daily.

Netoxické barvy

Výrobci tvrdí, že tkanina má mnohonásobně více mikroskopických dírek než polyester, což znamená, že jí může lépe proudit vzduch a tkanina je hygieničtější. Přírodní vlákna také absorbují dvakrát více vlhkosti než bavlna, což brání bakteriím v množení. Pro barvení tkanin ze dřeva se používají ekologické a netoxické barvy v nejrůznějších odstínech.

Prádlo navrhuje francouzská návrhářka Sophie Youngová. Tvrdí, že ji k tomu přivedla její dcera, která byla velmi alergická na barvy oděvů.

Výrobní proces začíná výběrem dřeva z bílých borovic v Severní Americe a Kanadě, které se získává při běžné těžbě. Dřevo se potom převeze do Montilliers ve Francii, kde ho odborníci za pomoci enzymů rozdrtí do kašovité hmoty. Z ní se pak extrahují vlákna, která se svinou do obrovských balíků. Z nich se vyrábí tkanina zvaná Lenpur. Návrháři tvrdí, že proces se podobá tradičnímu tkaní bavlněných látek. Do látky se přidává malé množství lycry, aby bylo prádlo pohodlnější a lépe drželo tvar.

"U mého dítěte se vyvinula alergická reakce a astma, které byly částečně vyvolány barvami, chemickými složkami a pesticidy," řekla návrhářka Youngová a dodala, že chtěla vytvořit řadu prádla respektujícího životní prostředí.

Všechno dřevo používané pro toto prádlo bylo zpracováno a rozdrceno za pomoci enzymů. Enzymy jsou proteiny, které mění materiál A v materiál B, což se podobá trávení za pomoci piva.

"Dřevo se mění v kašovitou hmotu, z níž se potom extrahují vlákna. Celý proces trvá několik hodin až několik dní. Tkanina se barví mnoha odstíny barev, přičemž zaručujeme, že nebudou vyvolávat alergické reakce a podráždění pokožky," říká Youngová a dodává, že prádlo se dá prát v automatické pračce na 30 stupňů Celsia.

Prodej na internetu

"Dřevěná vlákna nabízejí komfort hedvábí, dotek kašmíru a světlou barvu jako lněná tkanina," doplňuje autorka ekologického prádla.

Prádlo již prodává britská společnost Bynature na internetu. Ceny začínají u 25 liber (820 korun) za spodní kalhotky. Zájem už projevily i další firmy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů