Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejdek - Nejdecká česárna vlny udělala další krok, který napomůže zlepšit životní prostředí v regionu. A důkaz? Od poloviny února má největší evropská firma na zpracování surové ovčí vlny novou čistírnu vody.
Vyčištěnou vodu bude společnost používat znovu pro praní. Její technologie, kterou si prohlédl hejtman Josef Pavel, patří k nejmodernějším. Podle ředitele Nejdecké česárny vlny Ladislava Mikeše (vpravo) přišla čistírna asi na 60 milionů korun. Všechny akcie česárny vlastní londýnská firma G. Modiano. V Nejdku pro ni pracuje přes dvě stě zaměstnanců. Ročně vytvoří čistý zisk asi 100 milionů korun.

OLOMOUC – Ekologickým auditem projde olomoucký magistrát. Ten by měl stanovit soubor možných opatření, jejichž cílem je ekologizace provozu úřadu. Zajistí jej centrum ekologických aktivit města – Sluňákov v rámci projektu Přírodě Olomouckého kraje.

Aliance na ochranu životního prostředí, která sdružuje zástupce ekologických hnutí, představitele odborů i reprezentanty akademických kruhů, kritizovala Evropskou komisi za to, že se při tvorbě návrhů unijních norem příliš spoléhá na nejrůznější lobbisty. Komise na výtku reagovala upozorněním, že aktivisté při svých analýzách vycházeli z omezeného vzorku případů. Sdružení Alter-EU, které zahrnuje na 160 organizací, napsalo, že komise je přeplněna nejrůznějšími poradními expertními skupinami, v nichž figuruje řada zástupců průmyslových lobby.

Zachránit planetu, to je prý krédo Marion Cotillardové, čerstvé držitelky Oscara a Českého lva za ztvárnění role šansoniérky Edith Piaf. Herečka prý reaguje až hystericky, když zahlédne někoho na ulici, jak odhazuje papírek. Ještě horší je, když někdo zapomene zhasnout světlo. Toho okamžitě označí za nezodpovědného, píše list Express Styles. Cotillardová, která se v roce 2001 připojila ke Greenpeace, prý věnuje pozornost nejmenším detailům. Doma má prý kokosový koberec, nekoupe se ve vaně, ale jen se sprchuje, a třídí odpad.
V roce 2004 jí jeden luxusní módní dům nabídl spolupráci při vývoji nového parfému. Když se ale od Greenpeace dozvěděla, že zmíněná značka používá materiály potenciálně nebezpečné zdraví, nabídku odmítla. Když letí někam letadlem, rozhodně si nevezme na uši sluchátka, o nichž ví, že byla vyrobena v Číně.

České republikce hrozí žaloba od Evropské komise. Důvodem je nadměrný hluk z dopravy. Trpí jím až půl milionu lidí. Do 18. července má česká vláda do Bruselu dodat plány, jak chce situaci řešit a kolik to bude stát. Některá města už teď podle deníku Právo přiznávají, že termín nestihnou. Evropská komise nás pak může poslat k evropskému soudu v Lucemburku.

Ministr životního prostředí čelí žalobě. Na Martina Bursíka ji podalo 15 šumavských obcí. Ministr podle nich jen nečinně přihlíží kůrovcové kalamitě. Po loňském orkánu Kyrill totiž správa šumavského národního parku nechala ležet v takzvaných bezzásahových zónách 140 tisíc krychlových metrů dřeva. Se souhlasem ministerstva. Obce se teď bojí, že kůrovec vylétne na jaře do jejich vlastních lesů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů