Úterý, 23. dubna 2024

Tipy na víkend: zlatá horečka, divoká voda a Křivoklát

Tipy na víkend: zlatá horečka, divoká voda a Křivoklát
Horliví vodáci mohou konečně nasednout do kánoí, řeky jsou odemčené a sjízdné. Na Křivoklát, který v sobotu slavnostně otevírá, se nyní můžete podívat i on-line. Teď o víkendu si naposledy zalyžujete na pořádném sněhu, a to levněji než v sezoně. Pokud chcete zahořet zlatou horečkou, nemusíte na Klondike, ale do Zlatých Hor!

Vodáci letos poprvé vyrazí na lodích. Vodní stavy na českých i moravských řekách jsou dobré a meteorologové hlásí na víkend oteplení. Kvůli většímu množství vody však mohou být nebezpečné jezy, varuje nedočkavé vodáky Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Nad jezy se hůře zastavuje a velká voda pod nimi tvoří takzvané vývary, které s lodí nelze překonat. "To, čím v létě za malé vody projede otevřená kanoe, může být nyní nebezpečné i pro raft," říká Jančar.

Vysoký průtok mají zejména Berounka, Ohře a Vltava. Tam je rizikový například jez v Herbertově. Velké řeky a nížinné úseky jsou dobře splavné a díky oteplení se může vrátit voda i do hor.

Hodně sněhu za málo peněz

Některé vleky se ještě rozjedou.Milovníci zimních sportů se mohou těšit na lyžování především v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech, Krušných horách a v jihočeské části Šumavy. Sněhová nadílka je tam často největší za celou sezonu. Lyžaře lákají také ceny, které jsou většinou nižší než v hlavní sezoně. V ostatních lokalitách v Česku naopak už zimní sezona pomalu končí.

Výborné podmínky k lyžování nabízejí hlavní areály ve východních Krkonoších a Orlických horách. Na sjezdovkách tam leží od 45 do 120 centimetrů sněhu a jezdí se za nižší ceny vedlejší sezony. Na hřebenech Krkonoš leží asi 270 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech stále platí třetí či druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Nejvíce sněhu za zimu leží na Ovčárně v Jeseníkách, za poslední dny tam připadlo až 30 centimetrů. Přijet mohou milovníci sjezdového i běžeckého lyžování. V provozu bude většina lyžařských areálů.

Opětovný příchod zimy zásobil sněhem i Beskydy, kde připadlo 30 centimetrů nového sněhu a lidé si mohou vyrazit do řady lyžařských středisek. Na horách v současné době panuje mrazivé počasí.

Milovníky zimních sportů zřejmě čeká poslední lyžařský víkend. Pak chtějí provozovatelé areály zavřít, protože lidé už o lyžování nemají zájem.

Klondike ve Zlatých horách

Zlatokopové z loňských ročníků.Máte duši zlatokopa? Svoje fyzické i psychické dovednosti si vyzkoušíte v sobotu na soutěži zlatokopů s přechodem přes Příčný vrch. Akce začíná v sobotu v 10 hodin před zlatohorskou radnicí na náměstí.

"Zlatokopové se vydají na dobrodružný pochod, na kterém budou plnit různé úkoly. Budou slaňovat, řezat klády anebo vařit fazole, další úkoly zůstanou tajemstvím, aby se nemohli předem připravit," prozradil serveru TÝDEN.CZ pořadatel akce Josef Večeřa. Nenechte si šestý ročník soutěže Otevírání jesenického Klondiku ve Zlatých Horách ujít.

Křivoklát nově a on-line

Hrad Křivoklát.Na hrad Křivoklát, který v sobotu po dlouhé zimě znovu zpřístupňuje svá zákoutí, se můžete podívat za poloviční vstupné 50 korun. Otevírají se nové výstavní prostory Galerie Lednice a cyklostezka Berounka - Střela. Těšit se můžete na představení projektu 900 let hradu Křivoklátu a vernisáž výstavy fotografií Petra Hůly. Na Křivoklátě bude celý víkend vyhrávat a zpívat Švejk Band. Více se dozvíte ZDE.

V sobotu se odstartuje jedinečné spojení historie a moderní technologie, a to: Hrad Křivoklát v celém světě. Oficiálně se spouští projekt internetových kamer, díky kterým uvidíte hrad Křivoklát kdykoli a odkudkoli.

Foto: Robert Zlatohlávek, archiv klubu moravskoslezských zlatokopů, archiv webových stránek hradu Křivoklát

Zdroj: http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů