Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost OZO Ostrava včera uvedla do provozu nové speciální zařízení – myčku kontejnerů a popelových nádob na komunální odpad. Cílem investice za zhruba čtyři miliony korun je zlepšit hygienické podmínky pro občany a podnikatele při odkládání komunálních odpadů do kontejnerů, odstranit zápach z usazenin v kontejnerech a pravidelným mytím kontejnerů zlepšit i jejich vnější vzhled.
Myčka vypadá jako běžné popelářské auto. Mytí a dezinfekce se bude provádět přímo na stanovištích kontejnerů po jejich předchozím vyprázdnění. Horká voda, která se k mytí používá, se zachytí do rezervní nádrže v mycím autě a následně bude likvidována na čističce odpadních vod.
Tuto novou službu bude OZO Ostrava zajišťovat pro město Ostravu a další města a podnikatelské subjekty, které jsou jejími zákazníky. Náklady související s čištěním odpadních nádob ponese OZO Ostrava.

Ústecká ekologická společnost Přátelé přírody se otevřeným dopisem obrátila na odpůrce paroplynové elektrárny, kterou chce ČEZ postavit v ústeckém Užíně s návrhem vytvořit koalici pro společný postup.
ČEZ má stavební povolení na výstavbu elektrárny na plyn z roku 1996

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský ministerský předseda Gordon Brown dnes mají podepsat dohodu, ve které se Francie zavazuje, že pomůže ostrovnímu státu s rozvojem jaderné energie nové generace. Evropská komise nedávno jadernou energii podpořila s tím, že bude nezbytná, má-li Evropská unie splnit své ambiciózní plány na snižování emisí skleníkových plynů. Na druhé straně stojí různé environmentální organizace, které jsou přesvědčené o tom, že jaderná energie je nebezpečná a ke snižování emisí není nutná.

Ministr životního prostředí Martin Bursík se do týdne vysloví k odvolání šumavských obcí proti rozhodnutí jeho úřadu o rozšíření bezzásahových zón parku. Patnáct šumavských obcí ho žalovalo kvůli nečinnosti při řešení údajné hrozby kůrovcové kalamity na Šumavě.
"O žalobě nevíme, a nemůžeme ji proto komentovat, rozkladová komise už ale doporučila ministrovi, jak rozhodnout," řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Rozhodnutí podle něj padne zřejmě příští týden.
Starostové obcí tvrdí, že ministrova nečinnost jim brání v zákonné povinnosti pečovat o obecní lesy.

Odhodit ledničku, televizi nebo pračku na ulici nebo se zbavit auta jinde než na vrakovišti může vyjít až na půl milionu korun. Dosud za to hrozila pokuta jen 20 tisíc korun. O návrhu zákona o odpadech píše Mladá fronta Dnes. Podle ministerstva bude pokuta dostatečně odstrašující. A přibyde tak lidí, kteří raději opotřebené zboží odevzdají k ekologické likvidaci

Cheb - Zohavené mrtvoly psů a dalších zvířat našla policie na nelegální skládce v Komorním Dvoře na Chebsku. Jednou z možností je, že psi skončili v hrncích a pekáčích asijských trhovců. Ti nijak nezastírají, že psí maso pro ně není na jídelníčku něčím neobvyklým. Policisté našli asi šest psích hlav, torzo jedné kozy a telecí hlavu. Případ vyšetřují jako týrání zvířat, za které hrozí až dva roky vězení.

Ledeč nad Sázavou bude zřejmě i dál snadnou kořistí pro velkou vodu, řeka Sázava a její postranní přítoky se rozlévají takřka pravidelně. Každá povodeň po sobě zanechává škody za miliony korun. Podle odborníků je řešením důkladné vyčištění koryta a úprava jezu pod Ledčí, jez je ale soukromý a to je zásadní problém.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů