Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bursík: Rozšíření zákazu jízd kamionů by mělo být od ledna 2009

Bursík: Rozšíření zákazu jízd kamionů by mělo být od ledna 2009

Praha 30. března (ČTK) - Rozšíření víkendového zákazu jízd pro kamiony by mělo začít platit od 1. ledna 2009. Vláda by měla tento návrh dostat na stůl ještě do prázdnin, uvedl dnes místopředseda vlády Martin Bursík v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. Od ledna 2010 by pak mohlo být zavedeno zpoplatnění nákladních automobilů na všech silnicích, dodal Bursík. Opoziční ČSSD tyto návrhy nepodpoří.

Podle platné úpravy nesmějí kamiony jezdit během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00; po celý rok platí zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Nový návrh počítá s celoročním zákazem v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od půlnoci do 22:00.

Zvažované rozšíření zákazu jízd pro kamiony bude podle Svazu průmyslu a dopravy znamenat pro průmyslové podniky ztrátu zhruba osm miliard korun ročně. Podle Bursíka si ale zástupci svazu tento údaj "cucají z prstu". Bursík je proto vyzval k předložení podrobnějších argumentů.

ČSSD by návrh na rozšíření zákazu jízd kamionů podpořila jen v případě, pokud by vznikla dostatečná parkovací místa pro kamiony a dokončila se modernizace železnic, aby mohla být více využita vlaková doprava. "Záměr sám o sobě špatný není, ale musí se stát realistickým," reagoval stínový ministr průmyslu a dopravy Milan Urban (ČSSD).

S omezením jízd pro kamiony se podle Bursíka souběžně připravují další opatření. Patří k nim například projekt sítě logistických center, aby se více využila železnice pro nákladní dopravu. Revizí by měly projít nynější výjimky pro kamiony.

Celkově pak vše směřuje ke zpoplatnění kamionů a nákladních aut nad 3,5 tuny nejen na dálnicích a silnicích první třídy, ale po dohodě s obcemi a kraji i na silnicích druhé a třetí třídy. "Očekáváme, že by to mohlo být od 1. ledna 2010," uvedl Bursík. Toto plošné mýto ale podle Urbana není nutné a je navíc namířené hlavně proti českým a malým firmám.

Sdružení dopravců Česmad tento týden uvedlo, že rozšíření víkendového zákazu jízd pro kamiony zkrátí pracovní týden dopravních firem na 4,5 dne. Bude to znamenat vyšší intenzitu dopravy v další dny, ale i nutnost zaměstnat více řidičů.

Podle Česmadu zákaz jízd nic nevyřeší a zelení jej využívají jako populistický tah. Dopravci a zástupci průmyslu navrhují dobudovat obchvaty měst a obcí zatížených nákladní dopravou, zpřísnit technické kontroly vozidel a vytvořit tlak na vyřazování starých neekologických vozů.

Celoroční páteční zákaz podporuje Svaz měst a obcí.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů