Sobota, 20. dubna 2024

Plasty zamořují moře, jsou vážnou ekologickou hrozbou

Plasty zamořují moře, jsou vážnou ekologickou hrozbou

Plymouth - Plastový odpad, který zamořuje světové oceány a moře, je hrozbou pro život mořských živočichů i pro celý potravinový řetězec.

Umělá hmota se nerozkládá, zamořuje vodstva, živočichové si ji pletou s potravou, navíc plasty fungují jako houba nasávající různé toxiny a jedovaté chemikálie jako DDT.

„Nejznepokojivější je dlouhodobá životnost plastů,“ řekl Richard Thompson z univerzity v Plymouthu s tím, že plast může v mořském prostředí vydržet i stovky let.

Jedovaté slzy

Na pobřežích po přílivu je možné spatřit mezi troskami vraků nebo chomáči mořských řas drobné kuličky podobné rybím jikrám.

Vědci je nazývají „slzy mořské panny“ a jsou to degradované plasty. Jejich výskyt byl zaznamenán kromě Asie na všech kontinentech.

Thompsonův výzkum potvrdil, že PET láhve, umělé sítě nebo všudypřítomné nákupní tašky se mohou rozdrolit na částice o velikosti 20 mikronů, což je velikost shodná s tloušťkou vlasu.

Na plasty se ovšem z okolních vod vážou nebezpečné chemikálie, které se pak koncentrují na jejich povrchu.

Na základě pokusu v umělém prostředí se ukázalo, že živočichové jako vilejši, píseční červi nebo krevety kontaminované částice pohlcují. Chemikálie se pak mohou v zažívacím traktu tvora, který například pozře kontaminované krevety, uvolnit a otrávit ho.

Moře plastu

Živočichové se však dnes pravděpodobně dostávají do kontaktu s plastovými částicemi zcela běžně.

Částice menší než zrnka písku zamořují vodstvo každým rokem víc a víc. Před čtyřmi lety bylo zjištěno, že mezi Velkou Británií a Islandem se na hladině moře nalézá 300 000 kusů plastu na kilometr čtvereční a 100 000 na mořském dně.

Poslední výsledky měření prokázaly, že se mikroskopické částice nacházejí také v pobřežních písčinách, v nichž se udrží nejméně po dalších 50 let, protože neexistuje způsob, jak je odstranit.

Plasty však ohrožují život i mnohem drsnější cestou.

Názornou ukázkou katastrofického scénáře je umělý ostrov v Pacifiku tvořený ohromnou masou převážně plastového odpadu.

Toto lesklé pole v oceánu vábí mnoho ptáků, kteří zde hledají potravu. Plast ovšem nelze strávit, takže ptáci i ryby hynou hlady s plnými žaludky umělé hmoty, pokud nejsou otráveni chemikáliemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů