Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická daň na notebooky v EU

Ekologická daň na notebooky v EU

Podle nejnovějšího výzkumu, který si údajně nechal vypracovat parlament EU, se ukázalo, že notebooky v globále mohou zvyšovat spotřebu energie. Někteří zákonodárci EU proto začali zpracovávat nový návrh zákona, který uvalí ekologické daně na notebooky.

Notebook sice zpravidla spotřebuje měně energie než běžný počítač, ale výše zmíněný výzkum ukázal, že lidé s notebooky mnohem vice cestují, a proto ve výsledku spotřebují mnohem více energie (spotřebují více paliva nutného pro cestování), než kdyby používali stolní počítače. Občan EU, který bude notebook používat jen doma nebo v práci (firma), nebude muset daň platit. Naopak lidé cestující se svým notebookem, budou povinni se k této dani registrovat.

Registraci k ekologické dani za notebook (podobně jako povinné ručení, nebo dechovou zkoušku na alkohol) pak bude moci sledovat policie při namátkových dopravních kontrolách u lidí, kteří povezou ve voze notebook. Kontroly budou pravděpodobně probíhat především na letištích při odbavování cestujících.

Také vám to připadá jako neuvěřitelně uvěřitelná šílenost? Pošlete odkaz na tento článek svým přátelům a kolegům a zkuste je také nachytat na náš aprílový žertík :).

http://notebook.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů