Středa, 24. dubna 2024

Proti smlouvě je nejen opozice, ale i někteří zelení

Proti smlouvě je nejen opozice, ale i někteří zelení
Vyjednávání o americké radarové základně může být pohřbeno. Ve sněmovně zatím není jistých 101 hlasů, jež musí smlouvu schválit.

Kromě opozice dávají své rozpaky pořád najevo rovněž koaliční poslanci za Stranu zelených.

"Je tam pozitivní posun, ale o integraci radaru do velení a řízení NATO není v tuto chvíli možné hovořit. Takže v úplnosti naše podmínka splněna nebyla," reagoval na včerejší zprávy z Bukurešti místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška. "Může se stát, že budeme hlasovat proti," zdůraznil.

Ještě dál jde poslankyně zelených Olga Zubová. Ta s radarem nesouhlasí bez ohledu na jeho propojení s NATO. "Zatím jsem nedostala žádné přesvědčivé argumenty, že by byl radar přínosem pro Českou republiku. A nyní mám v úmyslu hlasovat buď proti, nebo se při hlasování zdržet," uvedla včera Zubová.

Poslanci zelených trvají na svém i přes včerejší prohlášení jak jejich ministra Karla Schwarzenberga, tak lídra strany Martina Bursíka, že dohoda o radaru jejich požadavky splňuje.

Nezabírá na ně ani návnada, kterou pro zelené připravili vyjednávači, a sice, že hlavní smlouva důkladně řeší možné dopady základny na životní prostředí.

Zásadní význam bude mít vnitrostranické referendum, které chtějí zelení kvůli radaru uspořádat v průběhu dubna.

Téměř jistě radar v parlamentu odmítnou sociální demokraté a komunisté. Socialisté si pro souhlas kladou dvě podmínky: začlenění amerického radaru do NATO a vypsání referenda.

"Ani jedna podmínka zatím nebyla splněna," říká šéf ČSSD Jiří Paroubek. Příliš ho prý nezajímá, že v Polsku pro umístnění raket žádná z významných politických stran všelidové hlasování nepožaduje.

Vypověděla by tedy ČSSD smlouvu, pokud by se znovu chopila vlády? "Zatím sociální demokracie vždycky respektovala uzavřené smlouvy," odpověděl včera Paroubek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů