Pátek, 19. dubna 2024

Začali vyrábať kondómy z prírodného kaučuku

Začali vyrábať kondómy z prírodného kaučuku
BRAZÍLIA
Brazílska vláda spustila továreň na výrobu kondómov z prírodného kaučuku. Chce tým pomôcť ochrane amazonského pralesa a zároveň znížiť závislosť krajiny na dovoze ochranných prostriedkov, slúžiacich boju s AIDS.
 

Štátna továreň vyrobí ročne sto miliónov kondómov, informovalo dnes brazílske ministerstvo zdravotníctva. Kaučuk pochádza z rezervácie Chica Mendéza, známeho ochrancu dažďových pralesov a zberača kaučuku, ktorého v roku 1988 zabili rančeri. Ide o jediné kondómy na svete, vyrobené z kaučuku z tropického amazonského pralesa.

Príjmy z tejto výroby pomôžu domácim obyvateľom zlepšiť životnú situáciu a tak znížia potrebu klčovania. Podľa vlády zarobí 550 rodín ročne 1,3 milióna dolárov (vyše 26,7 milióna Sk).

Brazília je najväčším dovozcom kondómov na svete a výroba pomôže aj zníženiu závislosti na importe. Krajina tohto roku nakúpila miliardu prezervatívov, ktoré by mali byť distribuované počas najbližších dvoch rokov. Ľuďom sú poskytované bezplatne v rámci národného programu boja proti AIDS.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů