Středa, 24. dubna 2024

Jaro pro Zemi 2008 pokračuje čtvrtým týdnem

Jaro pro Zemi 2008 pokračuje čtvrtým týdnem

Kampaň Jaro pro Zemi 2008 vstupuje již do svého čtvrtého týdne a zapojuje se do ní stále více organizátorů, o čemž svědčí i bohatá a různorodá programová nabídka. V České republice začínají probíhat oslavy Dne Země, jednoho z největších svátků ochrany životního prostředí. V Praze se můžete zúčastnit Velké jarní cyklojízdy a  o víkendu doporučujeme navštívit například oslavy Dne Země na Toulcově dvoře, který bude letos zaměřen na ohrožené živočišné druhy. V sobotu začíná také největší ekologický festival v České republice – Ekologické dny Olomouc.

Pokud se chcete do kampaně zapojit, stačí, když zašlete informace o Vámi pořádané akci zaměřené na životní prostředí na adresu www.jaroprozemi@env a připojíte kontaktní údaje.

Přehled akcí v týdnu od 14. do 20. dubna:


17. 4. Jarní cyklojízda za přívětivější Prahu
– start  v 18. hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. Na cyklojízdě strávíte odpoledne mezi příjemnými lidmi a poznáte Prahu z trochu jiné perspektivy. Zakončení proběhne v trójské Loděnici, kde je připraven program a těšit se můžete také na živou hudbu, žonglování a možná i další překvapení.

Více informací: www.cyklojizdy.cz, www.prahounakole.cz

Pátek 18. 4.  začínají Ekologické dny Olomouc. Od 16 hodin proběhne v olomouckém Divadle hudby  beseda s názvem GMO - noví občané komunity života? V 18 hodin bude odpoledne pokračovat debatou na téma lidských hranic, kde se  prolíná pohled přírodovědecký, filosofický i teologický s názvem Máme vzít evoluci do vlastních rukou? Možnosti transgrese. Ve 20:00 můžete potom navštívit varhaní koncert u Sv. Michala. Akce pořádá Sluňákov, Centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.

Ekologické dny Olomouc 2008 pokračují i v dalších dnech. Podrobný program je zveřejněn na stránkách: http://www.slunakov.cz/edo_2008.php. Tradičně zajímavou akcí Ekologických dnů v Olomouci bude nepochybně  Ministerský potlach s Martinem Bursíkem a Václavem Bělohradským. Jedná se o tradiční  diskusní večer  s ministrem životního prostředí  s hosty, kteří komentují jeho práci. Beseda se koná 20. dubna od  20:00 v Divadle hudby.

V sobotu 19. dubna se po celé ČR konají akce ke Dni Země, ze kterých si určitě vyberete:

Den Země na Toulcově dvoře v Prazezaostřeno na ohrožené druhy ČR.

Uvidíte zde sovy, ježky, netopýry, ohrožené breberky v našem mokřadu a setkáte se  s ornitology v akci a dozvíte se co jsou rysí hlídky, jak pomoci ježkům, kolik je v Praze veverek, jak to vypadá v úlu a další zajímavosti, zasmějete se  na  výstavě soutěžních prací kresleného humoru „Ekofór“. Vše je doprovázeno i přednáškami a k poslechu zahrají i skupiny Pětník, Jarabáci, Marien, Sekvoj a Jaroslav Hutka. Oslava  začíná v 10 hodin a pořádají je ZČ HB Botič a  SEV HMP Toulcův dvůr.

Další informace: www.toulcůvdvur.cz

Festival Den Země 2008 – Brána času otevřená se koná od 10,30 do 17 hodin v Centrálním parku Lužiny v  Praze 13. Pořadatelem je sdružení Tereza. Další informace na : http://www. terezanet.cz

Další informace o kampani a kompletní přehled zapojených akcí najdete na webových stránkách kampaně.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů