Pátek, 19. dubna 2024

Nový časopis pro žadatele o evropské peníze

Státní fond životního prostředí ČR připravil pro zástupce obcí, státní instituce i širokou veřejnost časopis Priorita, který má pomoci čtenářům k lepší orientaci v dotační politice Evropské unie a České republiky.
Nový časopis pro žadatele o evropské peníze

Praha, 1. dubna 2008 - Po úspěšné Zelené lince 800 260 500, jejíž vyškolení pracovníci odpovídají na dotazy týkající se Operačního programu Životní prostředí, je to další krok Státního fondu životního prostředí v komunikaci s veřejností. Cílem časopisu je informovat o nových možnostech čerpání dotací, nabídnout čtenářům zkušenosti jiných měst s jejich čerpáním a provést případné žadatele úskalími legislativy srozumitelnou formou. První číslo, které světlo světa spatří v polovině dubna, je věnováno zejména vodohospodářské infrastruktuře, tedy prioritní ose 1, na kterou je alokováno 40,4 % ze 150 miliard korun, které Operační program Životní prostředí nabízí svým žadatelům.

 

„Časopis Priorita má ukázat našim potencionálním žadatelům, že získat dotace z Operačního programu Životní prostředí není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Čtenáři v časopise najdou praktické rady, jak se vyhnout častým omylům a chybám při podávání žádostí. Uvidí, jak jsou úspěšná jiná města či obce. Doufáme, že časopis přinese své ovoce ve formě zajímavých a dobře zpracovaných projektů v oblasti životního prostředí,“ uvedl Petr Štěpánek, ředitel Státního fondu životního prostředí.

 

Priorita bude vycházet měsíčně a bude distribuována zdarma. Zájemci o časopis se mohou zaregistrovat k jeho odběru na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR www.sfzp.cz a na stránkách Operačního programu Životní prostředí www.opzp.cz.

 

 

Operační program Životní prostředí

Operační program Životní prostředí je zaměřený na zlepšování kvality životního prostředí, a tím i zdraví obyvatelstva. Přispívá ke zlepšování stavu ovzduší, vody i půdy, řeší problematiku odpadů a průmyslového znečištění, podporuje péči o krajinu, využívání obnovitelných zdrojů energie a budování infrastruktury pro environmentální osvětu. Má sedm prioritních os.

Operační program Životní prostředí předpokládá čerpání finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a dále z prostředků Fondu soudržnosti (FS). Program čerpá 18,4 % z 26,96 miliardy eur určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku. Celkem OP ŽP nabídne přes 5,2 miliardy eur, tj. cca 150 miliard Kč.

Podrobné informace k Operačnímu programu Životní prostředí, včetně kompletního textu třetí výzvy a loga ke stažení, najdete na www.opzp.cz, informace lze získat i na lince 800 260 500.

Řídícím orgánem pro OP ŽP je Ministerstvo životního prostředí ČR. Podrobné informace o jeho aktuální činnosti jsou k dispozici na www.env.cz.

 

Státní fond životního prostředí ČR již 16 let zásadním způsobem přispívá na investice do ochraně a zlepšování životního prostředí, financuje především investice do projektů na ochranu vod, ochranu ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, nakládání s odpady, ochranu přírody a krajiny a vzdělávání, a to buď z národních zdrojů, nebo ze zdrojů Evropské unie. Aktuální informace o činnosti SFŽP naleznete na www.sfzp.cz.

 

Kontakty:

Lenka Brandtová, tisková mluvčí SFŽP ČR
e: lenka.brandtova@sfzp.cz, m: 606 709 954, t: 264 994 500, f: 272 936 585

www.opzp.cz, www.sfzp.cz, www.env.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů