Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nově opravená moderní vojenská střelnice v Hamrech na Prostějovsku překračuje limity hluku. Přiznala to armáda, která si nechala hlukovou studii vypracovat. Město Plumlov, pod které Hamry spadají, si jako podmínku kolaudace prosadilo hlukovou studii poté, co se proti úpravám střelnice zvedla vlna nevole mezi místními obyvateli. Ministerstvo obrany tak musí nyní vymyslet, jak celou situaci vyřešit. Informoval o tom server Týden.cz

Již dříve připustil evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas, že se EU poněkud unáhlila se svým ambiciózním plánem pro rozšíření biopaliv. Britský parlamentní výbor pro hodnocení životního prostředí vyzval tamní vládu, aby na využívání biopaliv uvalila moratorium. Poslední kritický hlas zazněl z Německa, kde se Spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel rozhodl nepodpořit záměr vlády míchat benzin s bioethanolem. Díky štědrým dotacím Evropské unie se zemědělcům vyplácí prodávat své plodiny výrobcům biolihu, což přímo zapříčiňuje růst cen zemědělských produktů a potažmo i cen potravin.

Ústavní soud (ÚS) nedávno obdržel návrh na zrušení části zákona o ochraně přírody a krajiny. Dva sporné paragrafy omezují podle skupiny senátorů vlastnické právo majitelů pozemků a jsou nejasně formulované. Podnět podepsalo 25 senátorů napříč politickým spektrem. O návrhu musí rozhodnout plénum, tedy sbor všech soudců Ústavního soudu. Může to trvat několik měsíců i let.
Zákon stanovuje, že pokud vlastník na vyzvání úředníků sám nezajistí úpravy ke zlepšení přírodního a krajinného prostředí, mohou je provést bez výslovného souhlasu majitele orgány ochrany přírody. Vlastník musí zásah strpět a umožnit úředníkům a jim pověřeným pracovníkům vstup na pozemek. Podle zákona je ochrana přírody veřejným zájmem.

Vzácná teplomilná flóra bude v přírodní památce Dolní vinohrádky na Záhoří kvést dál. Zaslouží se o to olomoucká Sagittaria – Sdružení pro ochranu přírody střední Moravy. Členové sdružení teď žádají prostějovskou radnici, aby jim sad svěřila do péče. „Budeme tam pravidelně kosit trávu a likvidovat náletové dřeviny,“ uvedl Michal Krátký ze Sagittarie. S přáteli ze sdružení ho přitom čeká i spousta práce s odvozem odpadu a drobných černých skládek. Dolní vinohrádky u Domamyslic jsou ojedinělým ostrůvkem teplomilné květeny v jinak zemědělsky silně zatížené krajině. Největší tamní drahocenností je modře kvetoucí hořec křížatý.

KARVINÁ - Radní Karviné schválili dotace v celkové výši necelého sta tisíc korun na ekologické programy. Český zahrádkářský svaz dostane 25 tisíc na pořádání výstavy Zahrada 2008 (bude v Karviné v září 2008), sdružení ,, Karviná 2000“ rada schválila 14 tisíc korun na ekologickou výstavu, 30 tisíc dostanou Sociální služby Karviná na letní tábor dětí ze sociálně slabých rodin a mateřská škola Dvořákova v Novém Městě upraví za 15 tisíc korun školní zahradu.

Poslední možnost využít dotace z evropského ekologického projektu Energy in Minds! mají obyvatelé zlínské čtvrti Louky. Mohou si například nechat zateplit dům nebo umístit na střechu sluneční panely s pětatřiceti­procentní slevou. „Zlín se stal jediným úspěšným zástupcem z České republiky a jediným zástupcem z nových členských států Unie, který se projektu účastní,“ sdělil koordinátor projektu Luděk Frkal. Pro Zlínské účastníky je podle něj určena dotace 40 milionů korun z Evropské unie. O dotaci ale zatím projevilo zájem poměrně jen málo lidí. „Jde o deset zateplených domů, čtrnáct instalovaných solárních kolektorů, čtyři instalované fotovoltaické plochy a jedenáct nových nízkoenergetických domů. Očekávali jsme větší zájem. Doufejme, že žadatelů ve finiši přibude,“ řekl Frkal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů