Čtvrtek, 28. března 2024

Mexiko nabízí přírodní biologicky rozložitelnou žvýkačku

Mexiko nabízí přírodní biologicky rozložitelnou žvýkačku

LONDÝN (ČTK) - Čistě přírodní a biologicky odbouratelnou žvýkačku dnes v britské metropoli představili mexičtí družstevníci. Žvýkačka je vyráběna z latexové šťávy endemického stromu a je prý ekologická od zahájení výroby až po svou likvidaci.

Asi 20,000.000 stromů druhu sapodilovník obecný (Manilkara zapota) roste na 800.000 hektarů v jihovýchodním Mexiku u hranic s Guatemalou a Belize, kde se před staletími rozvíjela mayská civilizace. Družstvo, které má 2000 zaměstnanců, se drží filosofie, že pokud je člověk schopen využívat přírodních zdrojů, pak bude mít zájem i na jejich ochraně.

Družstevníci stovky let staré stromy nařezávají v jejich nejmladší části, odkud pak vytéká bílá šťáva. Ta se sbírá a vaří, aby se odpařila voda. Nakonec se mísí s třtinovým cukrem a šťávou z agáve. Na každou sezonu, kdy je strom využíván k získání latexu, připadá sedm let, kdy se nechá odpočívat. Pak znovu začne rodit potřebnou šťávu.

Sapodilovník roste jen ve svém původním prostředí, proto nelze zakládat plantáže. Latex z této rostliny používali ke žvýkání už předkolumbovští indiáni.

Výroba biožvýkačky, která je alternativou ke žvýkacím gumám připravovaným fakticky z ropných derivátů, podle agentury EFE umožňuje udržet les zdravý, stejně jako rodiny, které v něm žijí a jež se mohou podílet na zisku z prodeje.

Výsledný produkt neobsahuje žádné konzervační látky ani zahušťovadla. Je prý natolik přírodní, že je biologicky rozložitelný: jakmile je vyžvýkaný, dehydruje a změní se v prášek. Maximální roční produkce ekologické žvýkačky nemá překročit 200 tun.

zdroj: Ekolist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů