Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Animovaný film Lednice režisérky Lucie Štamfestové získal v sobotu cenu za animaci na festivalu Cineposible ve španělském Cáceres. Po Norsku, Itálii, Slovensku a Bosně a Hercegovině je to již jeho pátý úspěch na zahraničních festivalech. Sdělil to scénárista snímku Pavel Sobek. Sedmiminutový animovaný snímek je podobenstvím o planetě Zemi a přináší jiný pohled na globální oteplování. S nadsázkou znázorňuje, co se může dít v ledničce, jejíž dveře zůstanou nedopatřením pootevřené. "Snažili jsme se najít zajímavý způsob, jak ukázat možné důsledky globálního oteplování," uvedla Štamfestová.

Evropská komise dnes schválila podporu ve prospěch těch českých společností, které se rozhodly nakoupit autobusy šetrné k životnímu prostředí. Na nákup vozů, které se budou používat ve veřejné dopravě, dostanou firmy podporu ve formě jednorázové přímé dotace. Tato subvence se bude ale poměrně srážet z vyrovnávacích plateb za veřejnou dopravu. Znamená to tedy, že příjemci neobdrží vyšší částku, ale dostanou finanční podporu hned po uzavření smlouvy o veřejné dopravě.

Komisař zodpovědný za energetiku Andris Piebagls dnes na konferenci Evropské jaderné fórum zdůraznil, že atomová energie bude hrát významnou roli v procesu budování ekonomiky založené na nízkých emisích CO2. Podle slov komisaře je jaderná energie významným nástrojem pro zajištění bezpečnosti dodávek energie, stejně tak jako pro boj proti klimatickým změnám. Zároveň ale dodal, že je Evropská unie a jednotlivé členské státy budou muset posílit spolupráci v otázkách bezpečnosti výroby a zpracování odpadu.

Evropská komise uvítala konečné přijetí směrnice o vnějším ovzduší a čistším vzduchu. Tato směrnice věrně odráží návrh komise ze září roku 2005. Podle slov komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase učinila Evropská unie další krok směrem k řešení významné příčiny ekologických a zdravotních problémů. Nová směrnice stanoví normy a lhůty pro snížení koncentrací jemných částic PM2,5 a zároveň umožní státům větší pružnost při jejich plnění v oblastech, kde mají s jejich dodržováním potíže.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k navrhované novele směrnice 2002/96/EC o odpadních elektrických a elektronických zařízeních. Komise očekává vyjádření stanovisek k navrhovaným změnám a zhodnocení jejich možných přínosů či negativních dopadů v oblasti ochrany životního prostředí, ekonomiky atd. Vítané jsou i další návrhy na změny či dodatečná opatření. Konzultace je otevřena do 5. června 2008.
Konzultace
Pracovní dokument

Asi 30 000 v současnosti používaných chemických látek (např. kyselin, kovů, rozpouštědel, povrchově aktivních látek, lepidel) musí být předběžně registrovány u Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) v období od 1. června do 1. prosince 2008. Jelikož 1. června vstoupí v platnost nový právní předpis o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH), Evropská komise a ECHA upozorňují společnosti na povinnosti, které z toho pro ně vyplývají. Desítky tisíc výrobců nebo dovozců chemických látek budou muset v roce 2008 provést předběžnou registraci chemických látek, pokud je chtějí bez přerušení dále vyrábět nebo dovážet. Odhaduje se, že bude předloženo přes 180 000 žádostí o předběžnou registraci. Proces předběžné registrace umožní společnostem sdílet údaje o svých chemických látkách a připravuje cestu k rozšíření znalostí o chemických látkách. To je předpokladem pro zlepšení bezpečnosti v nadcházejících letech.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů